Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen, a fost depistat cu Covid-19. Grupul de Comunicare Strategică anunță că Înaltul prelat are imptome severe de pneumonie. Arhiepiscopul are 90 de ani.

IPS Pimen va fi transferat la București, la Institutul Matei Balș, cu un elicopter, împreună cu un alt pacient.

Referitor la această situație, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că și acest caz este strâns legat de focarul de la Suceava.

„Mi se pare extrem de relevant acest exemplu, pentru că ne arată că o evoluție necontrolată a bolii, din cauza unei lipse de acțiune sau a unor comportamente total necorespunzătoare, fac ca un oraș relativ mic, cum este Suceava, care are în jur de 120.000 de locuitori, să producă un sfert din cazurile din România, ceea ce este impresionant”, a spus Rafila.

Despre starea arhiepiscopului, Rafila spune că există posibilitatea unei forme ușoare de boală, chiar dacă IPS este în vârstă.

„Poate că este o persoană sănătoasă, nu are boli cronice, mai ales că probabil a avut un trai destul de ascetic și anumite boli, cum ar fi bolile cardio-vasculare sau diabet, l-au ocolit și în această situație. Poate să fie vorba despre o conjunctură favorabilă, mai ales dacă face cumva o formă cu simptomatologie redusă a bolii și nu face o formă gravă, complicată având în vedere că s-ar putea să nu aibă comorbidități”, a spus Rafila.