Premierul Ludovic Orban a făcut, vineri, declarații despre relaxarea restricțiilor impuse de starea de urgență. Șeful Guvernului spune că, în cazul deschiderii școlilor, elevii și studenții vor trebui să poarte măști și acestora li se va lua temperatura la intrarea în clădire.

“S-au discutat foarte multe idei și menționez că mi se par idei bune. De exemplu, posibilitatea realizării unui triaj la locul de muncă, la școală, prin intermediul termometrelor electronice. E nevoie de o dotare a companiilor, a instituțiilor publice, astfel încât să se poată lua temperatura, zilnic, când vine omul la locul de muncă. În cazul în care persoane are o temperatură de peste 37 de grade, să nu i se permită accesul la muncă și să fie supus unei evaluări medicale, inclusiv posibilitatea unei testări de COVID”, a spus Ludovic Orban.

Declarațiile au fost făcute după ce premierul a participat la ședința Grupului de Suport Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României.

Referitor la deschiderea parcurilor și hotelurilor, premierul vorbește de anumite reguli ce ar trebui respectate și spune că parcurile ar putea fi deschise chiar mai repede.

"Trebuie stabilit un set de reguli. Nu va exista o restricție pentru hoteluri. Să se cazeze o persoană chiar și în camere cu două paturi, mai multe persoane doar dacă sunt membri ai familiei, măsuri de dezinfecție. În privința restaurantelor și a cafenelelor, opiniile încă sunt rezervate, pentru că riscul epidemiologic este mai mare pentru că nu poți să porți mască.", a declarat prim-ministrul Orban.

Grupul de Suport Tehnico-Științific a discutat și despre posibilitatea de a redeschide pescuitul sportiv individual.


Purtarea măștilor va fi obligatorie în școli și universități, iar Guvernul va asigura echipamentul pentru cine nu are.