Guvernul pregǎtește amnistia fiscalǎ pentru marii datornici, dar nu spune câți salariați vor fi afectați. Datoriile societǎților de stat, ȋnseamnǎ mai mult decât plata impozitelor. Inclusiv contribuțiile sociale ale angajaților neplǎtite sunt șterse din registrul datornicilor. Ministrul Finanțelor nu a scos o vorbǎ despre situația angajaților, cǎrora le-au fost oprite CAS și CASS, dar acestea nu au fost vǎrsate la bugetul statului. Situația este cu atât mai gravǎ cu cât aceste societǎți nu sunt la prima amnistie fiscalǎ, iar guvernele nu au oferit statistici cu privire la numǎrul salariaților afectați și a anilor “descoperiți” privind contribuțiile la bugetul de pensii.

Ce este de fǎcut?
Avocatul Dana Bordeianu a comentat pentru Ora Liberǎ: “Amnistia fiscalǎ nu trebuie sǎ lezeze drepturile salariaților. Ȋn România nu existǎ o practicǎ fațǎ de aceastǎ situație, dar oamenii trebuie sǎ știe cǎ oricând se pot ȋndrepta ȋmpotriva angajaților care nu le-au plǎtit contribuțiile de pensie, deși lor le-au fost opriți banii. Chiar și la momentul pensionǎrii, dacǎ observǎ cǎ le lipsesc niște ani, pot da ȋn judecat angajatorul, iar instanțele soluționeazǎ rapid aceste situații. Nu trebuie sǎ existe prejudicii pentru angajați”.
Un Guvern responsabil ar trebui sǎ emitǎ un ordin de ministru care sǎ elucideze clar ce trebuie sǎ facǎ oamenii care se trezesc fǎrǎ contribuțiile plǎtite, astfel ȋncât românii sǎ nu fie nevoiți sǎ ia cu asalt tribunalele sau judecǎtoriile.
Situația nu este nouǎ pentru România. Sunt și firme private care au dat faliment, iar angajații s-au trezit fǎrǎ contribuțiile plǎtite fǎrǎ sǎ fie vina lor. Avocații spun cǎ este bine sǎ nu fie lǎsate aceste recunoașteri ȋn justiție pentru momentul pensionǎrii și sǎ fie obținute decizii judecǎtorești imediat dupǎ amnistie.