Inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au constatat mai multe nereguli în modul de efectuare a operațiunilor de curățenie la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni”.

Verificările vin în urma apariției pe o rețea de socializare a unui video în care pereții holului spitalului erau curățați cu același mop cu care se spălase anterior podeaua.

„Inspectorii sanitari au descoperit că procedura operațională privind curățenia și dezinfecția în spital elaborată de medicul epidemiolog și directorul de îngrijiri medicale, aprobată de managerul unității sanitare, nu a fost adusă la cunoștința firmei de curățenie în vederea instruirii personalului și a implementării acesteia. În această procedură operațională nu este cuprins și protocolul de curățare, dezinfecție a ustensilelor de curățenie, inclusiv a mopurilor și lavetelor reutilizabile. Au fost constatate nereguli privind spălarea mopurilor utilizate la curățenie, în neconcordanță cu procedurile aprobate. Mai mult, la momentul controlului, în depozitul de materiale de curățenie al societății comerciale nu exista în stoc dezinfectant de nivel înalt, deși conform contractului de prestări servicii încheiat, prestatorul are obligația de a efectua dezinfecția curentă și terminală numai cu dezinfectanți de nivel înalt în secțiile cu risc crescut, iar în dotarea spitalului există produse biocide de nivel înalt utilizate de personalul spitalului pentru dezinfecția suprafețelor critice specifice fiecărei secții”, menționează reprezentanții ministerului.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate șase amenzi contravenționale, în voloare totală de 63.000 lei.