Douã încãlcãri grave ale legii au constatat judecãtorii în cazul companiilor înfiinţate de Gabriela Firea. Încãpãţânarea cu care primãriţa susţine cã este o eroare juridicã este praf în ochi, Firea fiind acum disperatã sã recupereze sumele alocate companiilor.

Amatorismul, lãcomia şi interesele de clan ale primãriţei, ar trebui sã fie decisive pentru cariera politicã a Gabrielei Firea. Din motivarea Curţii de Apel reiese cã, pe lângã votul ilegal impus în Consiliul General de jumãtate plus unu, asocierea companiilor cu SC Ciclop SA a fost un simulacru.

USR Bucureşti i-a solicitat deja primarului general Gabriela Firea să recupereze de urgenţă sumele cheltuite de companiile municipale şi să închidă toate robinetele prin care banii publici se duc spre aceste societăţi. Mai mult, USR atrage atenţia că aceste companii trebuie desfiinţate, în contextul în care motivarea sentinţei Curţii de Apel "nu lasă niciun dubiu în această privinţă".

"Motivarea deciziei date de Curtea de Apel este chiar mai devastatoare pentru Gabriela Firea decât este decizia în sine. Instanţa constată nu una, ci două încălcări grave ale legii. Avem aşadar încă o dovadă că înfiinţarea companiilor a fost cea mai proastă decizie pe care a luat-o un primar al Capitalei în ultimii 30 de ani. Şi, din acest motiv, decizia instanţei ar trebui să fie punctul final de carieră politică şi administrativă pentru Gabriela Firea. Companiile pe care le-a înfiinţat sunt adevărate maşinării de stors bani din bugetul Capitalei. S-au tocat 500 de milioane de euro, din care mai bine de 3 milioane au fost cheltuiţi după publicarea deciziei instanţei. Acest prejudiciu trebuie recuperat de la Gabriela Firea şi directorii companiilor", a declarat Dan Barna, preşedinte USR.

Roxana Wring, şefa USR Bucureşti şi consilier general, a afirmat că Gabriela Firea nu mai are acum absolut nicio scuză şi niciun pretext să mai amâne desfiinţarea companiilor.

"Instanţa arată că problemele nu pot fi reparate din mers, aşa cum ar fi sperat primarul general. Aceste companii au două probleme de fond: prima este legată de votul prin care s-a decis înfiinţarea lor, iar a doua este legată de asocierea de faţadă cu SC Service Ciclop SA", a precizat Roxana Wring.

Ana Ciceală spune că primarul general a avut ocazia de a rezolva problema companiilor imediat după pronunţarea sentinţei, inclusiv USR i-a oferit o şansă prin proiectul de hotărâre pe care l-a depus la Consiliu, însă Gabriela Firea "a preferat să ignore problema, dând dovadă nu doar de incompetenţă, ci şi de rea-voinţă".

"Din păcate, atitudinea primarului Capitalei înseamnă noi sume de bani cheltuite din buzunarul cetăţenilor. Vom solicita încă o dată Curţii de Conturi să verifice modul în care au fost risipiţi banii bucureştenilor de către aceste companii. Gabriela Firea trebuie să-şi asume responsabilitatea acestei situaţii catastrofale pe care a generat-o în Bucureşti. I s-a spus de la bun început că aceste companii vor fi un eşec managerial şi financiar pentru Capitală. Însă a preferat să meargă mai departe. Iar acest lucru este încă o dovadă că adevăratul scop al Gabrielei Firea a fost cu totul altul. A vrut, de la bun început, să-şi construiască un mecanism prin care să devalizeze bugetul Capitalei fără a fi trasă la răspundere. Şi, dacă nu ar fi fost decizia instanţei, probabil că ar fi şi reuşit", a punctat Ana Ciceală.