Perspectiva modificării legii privind alegerile locale în doua tururi de scrutin pune la grea încercare nervii PSD-iștilor. Dacă opoziția va reuși să schimbe legea, PSD nu ar mai exista fără voturile locuitorilor din comunele ținute captive de primarii social-democrați.

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a lansat un atac violent impotriva lui Victor Ponta, care a anunțat ca formațiunea sa va susține trecerea la votul în două tururi pentru primar. Partidele de Opozitie, PNL și USR, au anunțat deja că susțin un astfel de scrutin. Lui Fifor îi este groază că în turul doi se vor coaliza toate celelalte partide împotriva candidaților PSD.

„Pro Romania, condus de Victor Ponta, își arată măsura de partid mic: vrea alegeri pentru primari în două tururi. Asta face un partid slab care știe că nu are șanse să câștige un scor bun într-un singur tur. Speră să câștige prin trocuri politice în turul al doilea.

Așa știe Victor Ponta să facă politică, prin trocuri și aranjamente de culise. Argumentul principal pentru un singur tur este că oamenii voteaza PENTRU, candidatul preferat, PENTRU proiectul cel mai convingător.

În turul al doilea, cei care nu-și văd candidatul calificat votează ÎMPOTRIVA unuia dintre cei doi finaliști. E un vot <ca să moară și capra vecinului>. România nu trebuie să se întoarcă la această mentalitate păguboasă”, a scris Fifor pe Facebook.

Deputatul USR Stelian Ion a solicitat luni convocarea Comisiei speciale în materia legilor electorale în următoarele zile, pentru a da raport de adoptare pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Ion consideră că există voință din partea majorității Comisiei pentru a aproba proiectul.

„În urma ședinței de azi a grupurilor parlamentare USR, am decis să facem toate demersurile în vederea deblocării lucrărilor Comisiei speciale în materia legilor electorale. Este foarte important ca în perioada următoare Camera Deputaților să dea un vot pe proiectul de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi. Acest proiect de lege este pe masa Comisiei încă din luna iunie. Comisia este prezidată de către un membru ALDE. Le solicităm parlamentarilor ALDE și celor din Pro Romania pentru a relua discuțiile în această comisie. PSD nu deține majoritate în comisie”, a declarat Stelian Ion.

Parlamentarul a spus că PNL și PMP susțin proiectul, la fel și ALDE și Pro România.