Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, stabilind că este neconstituţională, deoarece a fost susținut de grupul parlamentar PSD, în timp ce era încă membru al grupului ALDE.

Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, a anunțat miercuri că exclude o demisie și că va rămâne în funcție până la publicarea în Monitorul Oficial a motivării judecătorilor CCR.

„Având în vedere că este o premieră, așteptăm motivele pentru a proceda în consecință. Până la publicarea în Monitorul Oficial eu îmi asum în continuare prerogativele pe care le am, după publicare, vom face consultări pentru a găsi cea mai bună soluție”, a declarat Meleșcanu.

Întrebat dacă va candida din nou pentru șefia Senatului, el a răspuns: „Va trebui să vedem după ce se publică în Monitorul Oficial. Toate posibilitățile sunt deschise.”

Teodor Meleșcanu a mai adăugat că așteaptă publicarea deciziei.

„Nu numai că nu am ce să-mi reproșez dar avem argumente foarte solide care au fost depuse la CCR, faptul că nu a fost în unanimitate dovedește că au fost și alte puncte de vedere. Din momentul publicării în Monitorul Oficial (decizia, n.red.) este obligatorie pentru toată lumea”, a completat președintele Senatului.

Decizia CCR vine în urma sesizării parlamentarilor ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați privind alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului. De precizat este că judecătorii constituționali au amânat de șase ori decizia în acest caz, sesizarea fiind depusă din septembrie 2019.