Dacă pandemia ȋi ȋmpiedică pe producătorii români să ȋși vândă marfa, agricultura este afectată grav anul acesta și de secetă. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că trei milioane de hectare din culturile însămânțate în toamnă sunt compromise în diferite grade.

"Din păcate, peste consecințele pandemiei se suprapune și o secetă extremă și puternică în Dobrogea și Moldova.

Foarte multe dintre culturile însămânțate în toamnă – trei milioane de hectare de grâu, orz, orzoaică, rapiță, sunt compromise în diferite grade.

Ne vom gândi la măsurile de despăgubire și de compensare a pierderilor fermierilor.

Când vom termina monitorizarea în agricultură, am promis fermierilor că vom despăgubi toate pagubele provocate de secetă. Unde sunt pierderi de venit vom interveni concret cu sume sau măsuri care să îi ajute să repornească în agricultură și industria alimentară", a spus Oros.

Situația își va reveni, dar nu brusc, a mai spus ministrul Agriculturii.

El a subliniat că nu există nicio problemă legată de stocurile de alimente de bază, așa cum s-a zvonit. Ba mai mult, avem chiar surplusuri la unele produse, precum laptele, carnea de vită, ouăle, carnea de pasăre, legumele – din cauza schimbării comportamentului de cumpărare.

"Fermierii nu au unde valorifica aceste produse, nu există cerere. E greu de spus ce să facă cu ele" a precizat ministrul Agriculturii.