Luni au apărut pe Facebook imagini în care sute de oameni se înghesuiau la punctele de control de pe Aeroportul Otopeni. Cel puțin 400 de pasageri nu au respectat distanțarea socială, spun martori de la fața locului.

Directorul operațional al Aeroportului Otopeni, Cristian Chirică, numit în funcție acum un an, a fost suspendat. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), Valentin Iordache.

Trei aeronave au aterizat, luni, pe Otopeni la ore relativ apropiate, iar cei 400 de pasageri s-au îngrămădit la cozile pentru a efectua formalitățile pentru intrarea în țară. Imaginile au fost distribuite pe Facebook, chiar de fostul membru al trupei Hi-Q, Mihai Sturzu, actualmente pilot, revoltat că nu sunt respectate protocoalele de siguranță împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19.

Reprezentanții CNAB susțin că personalul a luat măsurile necesare, însă nu îi puteau sancționa pe cei care nu respectau regulile.

Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti a anunţat, astăzi, că în Aeroportul Internaţional Henri Coandă, au fost amplasate în întreg terminalul - în special în zonele unde se aşteaptă pentru diversele formalităţi - diferite mijloace de informare. Acestea sunt: afişe, marcaje cu textlipite pe pardoseală, clipuri video difuzate pe monitoare dedicate, sea artă într-un comunicat remis Redacţie noastre.

Totodată, se transmit constant informaţii pe sistemul de sonorizare, iar personalul aeroportuar comunică pasagerilor necesitatea păstrării distanţei.

Potrivit sursei citate, având în vedere faptul că, recent, declaraţia pe proprie răspundere a tuturor pasagerilor care sosesc în ţară trebuie verificată şi avizată, sub semnătură, de personalul DSP, durata pentru controlul documentelor în zona frontierei a crescut substanţial.

În aceste condiţii, începând de astăzi, în aeroport au fost dispuse măsuri suplimentare, după cum urmează:

-În cazul sosirii a două curse simultan, vor fi utilizate două fluxuri de control diferite.

-În cazul suprapunerii a mai mult de două curse la sosiri, pasagerii celei de-a treia curse (şi ai următoarelor) vor aştepta în avion eliberarea unui flux de control.

-Pe culoarul de sosiri, vor fi amplasate benzi de delimitare a liniilor de aşteptare şi va fi suplimentat personalul aeroportuar din zonă.

-În urma discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, în aceeaşi zonă vor acţiona şi poliţişti de frontieră.

-Se va creşte frecvenţa de difuzare a anunţurilor audio.

CNAB face apel la pasageri să respecte semnificaţia marcajelor şi indicaţiile transmise atât prin sistemul de sonorizare, cât şi direct de către personalul aflat în zonă.