Rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului - airly.eu - a înregistrat sâmbătă seară o depășire record de până la 667% (167 ug/m3) pentru poluarea cu praf.

Depășiri ale nivelurilor normale au fost înregistrate și de rețeaua oficială de măsurare a calității aerului a Agenției pentru Protecția Mediului București. Acestea au fost însă mai mici, rețeaua nefiind funcțională în totalitate.

Aerul pe care bucureștenii îl respiră este comparabil cu cel din Australia, după incendiile din ultimele luni.

”Din cauza particularității stagnării aerului rece la nivelul solului concentrațiile de praf, particule fine și alte elemente toxice pentru organism aflate în suspensie, în aerul pe care-l respirăm, rămân blocate la sol într-un strat compact. Vara poluarea aerului este disipată prin curenții ascendenți calzi, iarna rămâne la 1-4 metri de sol. Statul ne minte prin furnizarea de date trunchiate, iar aceste minciuni cauzează lipsa măsurilor și 26.000 de decese anuale în România. Cei mai afectați sunt copiii care, în București sunt obligați să respire un aer la fel de toxic ca cel rezultat din incendierea pădurilor din Australia. Populația din Sydney și nu numai este în pragul revoltei din cauza lipsei de măsuri din partea guvernului pentru că oriunde încearcă cetățenii să se refugieze respiră același aer mortal, așa cum noi îl respirăm zilnic în București. În capturile de mai jos se văd clar valorile de pe aerlive de la ora 2.00 am comparabile cu valorile oficiale din Sydney. Australia nu emite date false pentru că cei răspunzători merg în pușcărie acolo”, a declarat
Octavian Berceanu, consilier general USR.

Valori asemănătoare ale poluării au mai fost înregistrate în Capitală atunci când a avut loc incendiul de pe Șoseaua Fundeni. La data incidentului, a fost transmisă către locuitorii zonei o informare de a nu părăsi locuința, prin sistemul Ro Alert.


”Situația de ieri este o premieră în rețeaua Airly, care monitorizează calitatea aerului din iarna lui 2018. Valorile înregistrate în seara de 4 Ianuarie până în dimineața de 5 Ianuarie sunt comparabile doar cu cele înregistrate la incendiul imens din Șoseaua Fundeni, din 20 Decembrie, numai că atunci a fost mai de scurtă durata concentrația toxică și a afectat o zona cam de 4 ori mai mică. Avem un număr important de poluatori în primii 500 din Europa și nu sunt monitorizați corect. România este printre singurele țări europene care nu raportează live datele colectate de stațiile naționale, ci o face anual, după "validarea" datelor, care înseamnă câteodată ștergerea de către ei a vârfurilor. Este o problema ce afectează siguranță națională. Am sunat la Guvern și la Garda de Mediu, nu păreau pregătiți să răspundă acestei situații și m-au trimis de la Guvern la Garda de Mediu, unde mi-au recomandat să mai sun eu să văd starea sesizării. Cum subiectul pădurilor este acum pe buzele tuturor, trebuie să educăm cetățenii României să își ceară dreptul la aer curat", a declarat Alexandru Rădulescu, voluntar al Asociației Comunității pentru Schimbare "Mama Natură".