De peste trei luni, autoritatea locală a Sectorului 2 se chinuie să curețe terenul unde a funcționat mulți ani Complexul “Europa” din București. Acesta a fost cel mai cunoscut angro din România. Acum primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader, spune că depozitul nu mai avea nici un fel de autorizație.

Complexul Europa era cunoscut pentru marfa ieftină. dar de slabă calitate, dar și pentru că era vizat des de razii ale fiscului, care a încercat fără succes să lupte cu evaziunea. Proprietarii terenului spun că nu ei controlau afacerea și se plâng că autoritățile nu i-au ajutat până acum să curețe zona de tarabe. Neoficial, numai din chirii se puteau strânge peste un milion de euro pe lună. Bani care nu erau impozitați.

Adsea comercianţii abandonau marfa şi fugeau, dar reveneau în scurt timp şi o luau de la capăt. Întreaga zonă era un rai al evaziunii fiscale.

La începutul acestei veri sute de poliţişti, jandarmi, agenţi ai fiscului au verificat Complexul Europa, iar Primăria Sectorului 2 le-a cerut proprietarilor să cureţe zona. Aşa au început demolările.

Vânzătorii spun că au aflat în urmă cu câteva săptămâni că trebuie să plece. Surprinzător este că zona nu avea autorizaţii de construcţie, dar a rezistat în ilegalitate 30 de ani.

Viceprimarul sectorului 2 spune că nu comentează activitatea fostei administraţii locale, dar vrea ca zona să fie curăţată.

Proprietarii, grupul de firme Niro şi familia Salitra, se plâng că până acum întreaga zonă a fost controlată de altcineva. Nu vor să dea însă numele celor care încasau bani din tarabele ce făceau vânzare pe 8 hectare şi jumătate de teren. Acum sunt fericiţi ca terenul e curăţat şi le va fi redat.

europa_2

Primarul Mihai Mugur Toader ne-a declarat că acest complex s-a dezvoltat în baza unor autorizații provizorii acordate de Primăria Sectorului 2, dar în ultimii ani nu au mai fost date. ”Sunt mai mulți proprietari pe acel teren, care acum vor să dezvolte un proiect imobiliar”, ne-a spus edilul. Amintim că Toader a fost viceprimar pe vremea lui Neculai Onțanu, cel care a fost un aprig susținător al Complexului Europa.

Pe surse am aflat că doar 10% din complex a fost demolat. Această parte ar aparține lui Niro Group, care a vrut să construiască un mall în apropiere de Voluntari. Se mai zvonește că Niro Group are afaceri și în Dragonul Roșu, iar interesul este construirea unei șosele pentru aprovizionarea complexului.