Gabriela Firea se aflǎ la jumǎtatea mandatului sǎu de primar general, iar ȋn loc de realizǎri ne prezintǎ minciuni. Ȋn doi ani de madat, primǎrița s-a preocupat de propria imagine, de construirea unei primǎrii paralele, de angajarea personalului de partid și a clanului din Voluntari. Trei ONG-uri reprezentative au realizat un studiu care aratǎ ponderea cheltuielilor fǎcute de Primǎria Capitalei, care are un buget de peste 4 miliarde de lei pe an.

Pomenile electorale oferite populației pentru a mai rǎmâne primar general pe vecie sunt firimituri fațǎ de banii pe care primǎrița i-a bǎgat ȋn sacul fǎrǎ fund al societǎților și companiilor municipale. Opacitatea acestora este ȋngrijorǎtoare, cu atât mai mult cu cât “incomozii” sunt transferați fǎrǎ acordul lor de la Primǎrie la câte o “fǎcǎturǎ” marca Voluntari.

Firea s-a umplut de penibil când a transmis o scrisoare deschisǎ firmei care ar fi trebuit sǎ se ocupe de dezinsecția orașului, ȋn loc sǎ anuleze contractul și sǎ cearǎ despǎgubiri pentru disconfortul cetǎțenilor. Bucureștenii s-au plâns pe rețelele de socializare, i-au cerut imperativ pe pagina PMB sǎ aplice tratamentele contra țânțarilor și a șobolanilor, medicii au averizat populația cu privire la pericolul cǎpușelor care au invadat parcurile. Este a treia varǎ sub mandatul lui Firea când oamenii suferǎ din cauza incompetenței și a intereselor clanului PSD din Primǎria Capitalei.

Problemele importante ale Capitalei au rǎmas nerezolvate, ȋn schimb Firea se ocupǎ de completarea sau modificarea comisiilor și a consiliilor de administrație.

A promis cǎ va achiziționa locuințe pentru medici, dar trateazǎ cu dispreț mii de oameni care au nevoie de locuințe sociale . Mai mult, ȋi tolereazǎ pe cei care le ocupǎ de mai mulți ani, deși nu au dreptul la locuințǎ socialǎ, ceea ce este o faptǎ penalǎ. Un exemplu, este Mariana Perșunaru, director al Direcției Patrimoniu din Primǎria Capitalei.

Firea se laudǎ cu alocǎrile bugetare nemaivǎzute pentru consolidarea cladirilor, dar nu le-a finalizat nici pe cele ȋncepute de Sorin Oprescu.

Revoluţia în trafic este un eşec absolut.

Transparenţa rămâne tot la stadiu de promisiuni.

Aleșii locali și cetǎțenii nu au acces la microfon sǎ-și prezinte propunerile și nemulțumirile.

Nu existǎ dezbateri reale ale hotǎrârilor propuse votului Consiliului General.

Regia de termoficare RADET este și acum ȋn insolvențǎ, procesul bate pasul pe loc cu zero investiții.

Apa Nova nu face investiții pentru a mǎri capacitatea colectoarelor de a prelua apa de pe strǎzi când plouǎ torențial. Contractul merge mai departe, iar facturile cresc.

Enel nu a investit nimic ȋn infrastructurǎ, mii de oameni stau ȋn beznǎ ore ȋntregi.

RATB funcționeazǎ cu același parc auto ȋnvechit și cârpit.

Nu a fost construit niciun spital.

Prefect atenționat

O copie a raportului celor trei ONG-uri a fost depus la Registratura PMB pentru fiecare dintre cei 55 de consilieri generali şi pentru Primarul Municipiului Bucureşti. Raportul a fost transmis şi Prefectului Municipiului Bucureşti, Speranţa Cliseru, sub formă de sesizare oficială cu privire la 626 proiecte de Hotărâre cu caracter normativ pe care Consiliul General al Municipiului Bucureşti le-a votat în perioada 30.06.2017 - 14.06.2018, deşi nu au trecut prin procedura de transparenţă decizională prevăzută de Legea 52/2003.

Se cumpǎrǎ bunǎvoința bucureștenilor

“Primarul Firea a vorbit despre rezultate şi a dat contra-rezultate. Acest raport, cât am apucat să mă uit pe el surprinde realitatea. În acest oraş, în 2 ani, nu s-a întâmplat nimic, Bucureştiul se dezintegrează sub noi, problemele sunt neglijate în schimbul unui PR agresiv. (...) Gabriela Firea a înlocuit administraţia publică cu prezenţa media, asta este principala ei preocupare, şi asta pe banii bucureştenilor. Provoc pe oricine să vină să arate un proiect de impact iniţiat de Gabriela Firea! În schimb, banii bucureştenilor, foarte, foarte mulţi bani au fost tocaţi foarte uşor pe proiecte care costă mult şi nu au rezultate. În plus, începe să dea bani populaţiei, ceea ce arată incapacitatea de gândi proiecte care să îmbunătăţească viaţa oamenilor şi atunci încearcă să le cumpere bunăvoinţa dând efectiv bani, pe vouchere pentru biciclete, pentru maşini, pentru ochelari... arată incapacitatea crasă de a face ceva concret”, susţine Ciprian Ciucu, consilier general PNL.

Graficul bilanțului

Ȋn baza datelor publicate de ActiveWatch/CeRe și Optar, se poate vedea cǎ cele mai mari cheltuieli al Primǎriei s-au alocat pentru administrație/funcționare, alocǎri bugetare și parteneriate. La polul opus, cele mai puține fonduri ai fost alocate pentru educație, mediu și culturǎ.