Spitalul Floreasca a rămas fără acreditare din cauză că nu a raportat în 24 de ore incidentul din sala de operație, ȋn urma căreia o femeie a decedat. Este o premieră pentru o unitate medicală din România.

Ȋn urma retragerii acreditării de către Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, spitalul are obligația, ca în termen de 5 zile, să prezinte un plan de măsuri pentru remedierea problemelor care au dus la această situație.

În 30 de zile, va urma o vizită de lucru cu experți ANMCS pentru a verifica stadiul implementării planului de măsuri și dacă rezultatele sunt pozitive, președintele Autorității poate emite ordin de ridicare a suspendării acreditării.

Funcționarea Spitalului de Urgență Floreasca și decontarea serviciilor de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu sunt afectate, explică Ministerul Sănătății.

"Nu am pus niciodată la îndoială calitatea medicilor din Spitalul Floreasca. Sunt niște profesioniști. Acel incident din sala de operație nu reprezintă un stigmat pe frontispiciul unității spitacilești. Cauzele acestuia trebuie analizate cu atenție, pentru a se lua măsurile corecte, ca pe viitor astfel de situații să nu se mai întâmple. Spitalul Floreasca rămâne aceeași unitate de elită, unde cei mai buni specialiști asigură urgențele în capitală, 24 de ore din 24, iar pacienții trebuie să știe ca aici sunt în siguranță", a declarat Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Din punct de vedere administrativ, suspendarea acreditării nu afectează funcționalitatea unității spitalicești și nici derularea contractului cu CNAS.

Spitalul Floreasca va funcționa normal și va asigura asistența medicală, inclusiv cea de urgență, în această perioadă a sărbătorilor de iarnă și după, dă asigurări Ministerul Sănătății.