Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș” restricționează accesul vizitatorilor, din cauza numărului tot mai mare de cazuri de gripă din România.

Astfel, un singur aparținător pentru fiecare pacient are voie să vină la Balș, în timpul orelor de vizită. Acesta nu poate sta mai mult de zece minute, a anunțat managerul Institutului, Dr. Streinu Cercel.

Măsura vine după ce, în ultimele 24 de ore, peste 600 de pacienți s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe. 171 dintre aceștia au fost diagnosticați cu gripă.

Și ȋn Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta (IPMN) s-a luat această măsură, ȋncă de joi seara. Ȋntre 15 și 20 ianuarie, aici au fost confirmate 2 cazuri de gripă de tip A. Medicii vor să limiteze contaminarea infecțiilor cu virus gripal în rândul pacienților internați.

Ministerul Sănătății a anunțat măsuri suplimentare pentru combaterea gripei. Ministrul Victor Costache a aprobat suplimentarea cu încă 35.000 de doze de vaccin gripal, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Până pe 19 ianuarie 2020, 1.447.831 de persoane au fost imunizate din cele 1.500.000 doze achiziționate de MS.

A fost organizată o colaborare interdisciplinară cu Institutele de Boli Cardiovasculare din București, Cluj Napoca, Tg Mureș, Timișoara, dar și cu Spitalul Polisano din Sibiu pentru asigurarea unei tehnici extracorporale de suport cardiac și respirator prelungit pentru persoanele cu insuficiență respiratorie severă - ECMO. Este o tehnologie modernă folosita ca suport în astfel de situații. ECMO se va aplica persoanelor cu complicatii survenite din cauza gripei, precizează MS.