Bogdan Olteanu, fostul președinte al Camerei Deputaților, între 2006 și 2008, a fost condamnat în primă instanță la șapte de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Sentința vine în dosarul în care politicianul este acuzat că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.


Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, instanța a mai decis și plata sumei de un milion de euro.

Judecata în dosar a început în 2016, în baza acuzației că, în perioada în care deținea mandatul de președinte al Camerei Deputaților, Olteanu ar fi solicitat și primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral, în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Suma solicitată a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăți înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost transmiși lui Olteanu.

De asemenea, procurorii mai arată că în campania pentru alegerile parlamentare din anul 2008, Olteanu a beneficiat gratuit de consultanță politică, servicii ale căror costuri au fost suportate tot de controversatul om de afaceri.