Rata șomajului în hoteluri și restaurante a ajuns la 60% și riscă să urce până la 90%, în perioada următoare, este concluzia analizei realizate de reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

În plus, aproximativ 50.000 de persoane care au contracte de muncă pe șase luni se află într-o situație dramatică deoarece au încetat șomajul la 1 aprilie și nu mai au nicio sursă de venit, a precizat prin- vicepreședintele executiv al Federației, Dragoș Răducan.


„Luna aceasta era luna de pregătiri, lună în care aproximativ 50.000 de angajați de pe litoral și din restul țării, care lucrează în unități sezoniere, trebuiau să se întoarcă la lucru, oameni care și-au terminat stagiul de șomaj trebuiau să înceapă stagiul de cotizare. Din păcate, însă, noi nu am putut să îi angajăm, pentru că avem hotelurile oprite. Și nu sunt nici angajați, au terminat și șomajul, și fără resurse. Am solicitat o derogare pentru acest an la legislația în vigoare astfel încât să se prelungească stagiul de șomaj cu încă o lună, ca acești oameni să mai poată primi ajutor de șomaj și pentru luna aprilie.” , a explicat Dragoș Răducan.

Speranța hotelierilor pentru evitarea falimentului industriei este redeschiderea, cel mai târziu, la începutul sezonului de vară.