Peste 400.000 de contracte de muncă au fost suspendate până acum în România. Ministrul Muncii se așteaptă ca același număr de angajați să se regăsească pe listele pe care angajatorii le vor depune la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj tehnic.

„Situaţia ne arată că sunt în acest moment 400.000 de contracte de muncă cu suspendare de activitate, ceea ce înseamnă că cel mai probabil cele mai multe din aceste persoane se vor regăsi pe solicitările angajatorilor. Rămâne să vedem la începutul lunii aprilie pentru prima parte de plată, şi anume pentru 16 - 31 martie, prin solicitările adresate de angajatori, respectiv vom vedea la începutul lunii mai, pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie. Reamintesc că decretul prin care s-a stabilit starea de urgenţă acoperă perioada 16 martie - 16 aprilie. Ca atare, angajatorii prezintă o primă situaţie aferentă perioadei 16 martie - 31 martie şi a doua situaţie, de îndată ce se închide fiscal luna martie, respectiv a doua solicitare va fi începând cu 1 mai pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie”, a declarat Ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Ministrul a transmis asigurări că statul va transfera banii către angajator în cel mai scurt timp de la primirea cererii.

Dacă are posibilitatea financiară, angajatorul poate veni cu o completare la indemnizația de șomaj tehnic, în cazul în care salariul angajatului depășește 75 la sută din salariul mediu brut pe țară, adică 2.300 de lei (suma pentru care statul asigură indemnizația).

Ministrul muncii a reamintit că s-au simplificat procedurile și că în baza unei cereri și a unei declarații pe proprie răspundere, pentru că angajatorul își asumă veridicitatea datelor, acesta prezintă în sinteză situația angajaților pentru care a întrerupt temporar activitatea și lista acestor persoane. Angajatorul depune aceste acte - o poate face inclusiv electronic - la începutul lunii aprilie, pentru încheierea lunii martie, la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, urmând ca în maximum 15 zile să se facă plățile.

O companie poate solicita ajutor de șomaj tehnic pentru toți angajații săi, dacă este cazul, doar că trebuie să notifice acest lucru prin înregistrarea în sistemul REVISAL.