40 de elevi au fost intoxicaţi luni în urma deratizării făcute peste weekend la Liceul Teoretic "Adam Muller Guttenbrun” din Arad. 14 dintre ei au rămas internaţi până în acest moment, precizează Ministerul Sănătăţii.

Substanţa cu care elevii au fost intoxicaţi este încă necunoscută, dar toţi copiii aveau aceleaşi simptome - erupţii pe față, greţuri şi vărsături.

Cursurile de la Liceul Teoretic "Adam Muller Guttenbrun” din Arad au fost suspendate azi, din odinul prefectului.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a cerut un control mixt de urgenţă la unitatea şcolară.

"Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timişoara o astfel de situaţie să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operaţiuni de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie, dar se pare că la Arad nimeni nu şi-a făcut treaba. (...) Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din MS, dar şi a Inspecţiei Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum firmele care folosesc biocide au fost controlate. Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovaţi care atentează la sănătatea publică vor plăti, chiar de vom fi nevoiţi să schimbăm radical legislaţia", a declarat, aseară, ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Potrivit surselor Mediafax, probele de sânge recoltate de la copii vor fi trimise la Timişoara pentru analize.

Prefectul de Arad a convocat, luni seara, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a dispus verificări atât la firma care a făcut deratizarea, cât şi la şcoală.

"Prefectul judeţului Arad, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus: suspendarea cursurilor de la Liceul Teoretic Adam Muller-Guttenbrunn, în ziua de 14 ianuarie 2020, în corpurile de clădire afectate, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad va dispune, în dimineaţa zilei de 14 ianuarie 2020, măsurile necesare pentru curăţarea spaţiilor, se vor efectua verificări atât la societatea care a prestat serviciile de dezinsecţie/deratizare, cât şi la unitatea de învăţământ, de către instituţiile abilitate".

Inspectorii DSP Arad au cerut de la ISU Arad verificarea toxicităţii aerului din sălile de curs.

De asemenea, reprezentanţi ai DSP Arad şi Poliţia caută firma care a efectuat operaţiunile de deratizare, informează Agerpres.