Comisia Europeană a pregătit un pachet financiar în valoare de 750 de miliarde euro pentru redresarea economică a statelor membre, în urma crizei cauzate de pandemie. României i-ar putea reveni mai mult de 31 miliarde din acest pachet, 19,6 miliarde de euro, sub formă de fonduri nerambursabile și posibilitatea de a împrumuta încă 11,4 miliarde de euro.

Comisia propune astăzi un nou plan de revenire numit "UE - Generația următoare", în valoare de 750 de miliarde de euro. Va domina bugetul UE refăcut pe termen lung de 1,1 trilioane. Planul "Viitoarea generație UE" împreună cu cadrul financiar multianual se ridică la 1,85 trilioane euro în propunerea de astăzi. Asta pe lângă cele trei plase de siguranță de 540 de miliarde de euro, deja aprobate de Parlament și Consiliu. Asta duce efortul de revenire la un total de 2,4 trilioane euro.”, a declarat Ursula von der Leyen, șefa Comsiei Europene.

Cei mai mulți bani, aproape de 173 de miliarde de euro, se vor duce către Italia, țara cea mai puternic lovită de pandemie. Următoarele două state membre care au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei sanitare, Spania și Franța ar putea beneficia de un ajutor de 140 de miliarde de euro, respectiv 39 de miliarde.

O sumă apropiată de cea destinată României va primi și Grecia. Deși coronavirusul nu a avut un impact major aici, ajutorul se justifică cel mai probabil prin șocul economic pe care Grecia îl va suferi în urma scăderilor masive ale încasărilor din turism.

Planul Comisiei Europene se bazează pe propunerile făcute de Franța și Germania, ceea ce îi crește șansele de a fi aprobat.