Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate, adoptată de Guvern pe 5 februarie a fost publicată în Monitorul Oficial.

Titus Corlăţean, vicepreședintele Senatului, a declarat că actul normativ a fost înscris pe ordinea de zi a Biroului permanent pentru ziua de luni.

"Consiliul face precizarea că a primit solicitarea de a emite aviz pe 5 februarie, zi în care Guvernul a fost demis de Parlament. Ori ca o Ordonanţă (...) să fie adoptată este necesar avizul prealabil Consiliului Legislativ. Consiliul spune în termeni foarte clari (...) că adoptarea OUG este neconstituţională. (...) Mi se pare extrem de grav ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere juridic, constituţional. Şi Consiliul ne confirmă, într-un act oficial, că s-a comis o ilegalitate. OUG modifică aspecte privind alegerea Parlamentului cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare, fie ele la termen sau anticipate. Este o nouă gravă încălcare a Codului de conduită în materie electorală al Comisiei de la Veneţia. Guvernul PNL Orban încalcă Constituţia şi legislaţia privind competenţele Consiliului legislativ. (...) De asta vreau să discutăm cu colegii din Biroul permanent (...) Vom stabili paşii procedurali pe care trebuie să-i facem", a declarat, vineri, Corlăţean, pentru AGERPRES.

El şi-a exprimat speranţa ca Avocatul poporului să sesizeze Curtea Constituţională "cu privire la neconstituţionalitatea adoptării acestei OUG".

Și preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va sesiza "de urgenţă" Avocatul Poporului în legătură cu Ordonanţa de urgenţă. PSD consider că modificările aduse de Ordonanță la modul de desfășurare a alagerilor va transforma România "într-un rai al fraudelor electorale".


Principalele prevederi ale actului normativ sunt trei zile de vot în diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora şi posibilitatea de a vota la orice secţie.

Ordonanţa reduce termenele pentru ca alegerile anticipate să poată avea loc. Termenul stabilit prin acest proiect de OUG este de 50 de zile pentru anunţarea datei alegerilor parlamentare după dizolvarea Parlamentului, iar acest anunţ poate fi făcut în termen de cinci zile de la dizolvarea Parlamentului.