Valeriu Zgonea a fost condamnat azi, de Tribunalul București, la trei ani de închisoare cu executare, într-un dosar de trafic de influență. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În 2018, Valeriu Zgonea a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, după ce ar fi intervenit pentru numirea unui secretar de stat. El a pledat nevinovat, cerând să fie achitat.

Procurorii DNA îl acuză pe fostul președinte al Camerei Deputaților că, în perioada iulie 2012 - aprilie 2013, când era în funcție, ar fi acceptat promisiunea făcută de un consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite, în schimbul numirii într-o funcţie publică.

Ulterior, Valeriu Zgonea ar fi primit de la consilierul judeţean 62.143 lei sub forma unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna.

În schimb, consilierul a fost numit președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu, iar apoi subsecretar de stat în acelaşi minister.

În acest dosar, procurorii au pus sechestru pe bunuri în valoare de 62.143 lei, cât se presupune că ar fi prejudiciul.