Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie 1859) va fi marcată joi și vineri în București prin mai multe evenimente culturale şi religioase.


Joi, 23 ianuarie, seria evenimentelor începe cu o slujbă oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor, urmată de o depunere de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La Muzeul National de Istorie a României este deschisă de joi, în sala Lapidarium, micro-expoziţia "Mici însemne ale unor mari năzuinţe. Simboluri ale Unirii Principatelor în filatelie şi numismatică", care aduce în atenţia publicului câteva piese din patrimoniul Colecţiei Filatelice a României. Muzeul este deschis publicului în ziua de 24 ianuarie conform programului obişnuit.

Tot joi, la sediul central "Mihail Sadoveanu" al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, are loc un program aniversar - "Mica Unire Muzicală", dedicat Unirii Principatelor Române. Repertoriul va include fragmente din muzica românească de operă, dar şi alte piese muzicale ale compozitorilor naţionali cunoscuţi, însoţite de momente lirice care vor aduce aminte de actul de la 1859.


Expoziţia "Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859. 200 de ani de la naşterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza" va fi prezentată, vineri, la Casa Artelor "Dinu Lipatti" din Bucureşti. Intrarea este liberă.


Vineri, 24 ianuarie, bucureștenii pot vizita gratuit Muzeul Naţional Cotroceni deschis în intervalul orar 09,30 - 16,00. În apartamentele pe care le-a ocupat domnitorul A.I. Cuza, vizitatorii vor putea admira expoziţia extinsă cu obiecte personale care au aparţinut familiei Cuza, documente originale, dar şi sabia de paradă, primită în dar de la principele sârb Mihail Obrenovici.