Aproximativ 200.000 de contracte de muncă sunt suspendate în acest moment, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la Digi24. Ȋn ultima săptămână, multe companii din România și-au redus sau chiar oprit activitatea, din cauza pandemiei de coronavirus.

Ministrul Muncii a mai spus că acest număr s-ar putea dubla, adăugând că guvernul are banii necesari pentru a plăti șomajul tehnic pentru angajații cu contracte suspendate.

„E o situație gravă că 200.000 de oameni nu mai au contractele în forță, ci suspendate, este o situație foarte grea, nu văd schimbări încă, dar ne-am pregătit cu o estimare de 300-400 de mii pentru perioada acoperită de decretul președintelui. Vor urma noi decizii în funcție de evoluție”, a declarat Violeta Alexandru.

Ordonanța de urgență care reglementează șomajul tehnic e în procedură de publicare în Monitorul Oficial, a adaugăt Alexandru.

„Această măsură este gândită de Guvern ca răspuns la situația delicată a angajatorilor și angajaților care se prefigurează a fi fără surse de venit, sunt firme care s-au închis - restaurante, cafenele, saloane de înfrumusețare, toate închise ca măsură de prevenție prin decizie CNSSU. Aceste companii vor obține de la Ministerul Economiei un certificat. Măsurile vor fi simple, nu este momentul să facă nenumărate hârtii. Pe baza certificatului obținut se vor prezenta la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă în vederea accesării fondurilor - 75 la sută din salariul fiecărei persoane, până la 75 la sută din salariul mediu brut”, a precizat ministrul.