Proiectul aparţine Guvernului Orban 2 şi este inclus în noul program de guvernare, transmis ieri Parlamentului. Astfel, din luna aprilie, studenţii care vor să îşi lanseze un start-up în domeniile IT, Robotică și Automatizări Industriale să primească 20 de milioane de euro din fonduri europene.

Finanțarea ar urma să vină din Programului Operațional Capital Uman (POCU).

Sunt şi alte noi proiecte-pilot care apar în programul guvernului Orban 2.

– Apel INNOTECH – Repatriot – România te așteaptă: este destinat membrilor Diasporei care vor să revină în ţară şi presupune creșterea nivelului grantului de la 40.000 eur la 100.000 eur. Valoarea proiectului este estimată la 30.000.000 euro.

– Apel de proiecte CHILDCARE – destinate copiilor care provin din familiile celor plecați în străinătate. Apel pilot de aproximativ 20.000.000 euro.

– Apel de proiecte RESTART – ȘANSA TA destinat disponibilizaților din rândul marilor companii care se restructurează/reorganizează, apel pilot estimat la 20.000.000 euro.

– Apel de proiecte pilot pentru detectarea riscului preventiv de malformații congenitale la copii intitulat MAMA și COPILUL, în valoare estimată de 20.000.000 euro.

– Apel de proiecte pilot AFTER SCHOOL pentru asigurarea unui pachet de măsuri integrat destinat copiilor aflați în situație de risc de abandon școlar, cu – valoare estimată de 20.000.000 euro. Pachetul va include: activități educaționale, masă caldă și echipamente de joacă și de agrement destinat petrecerii timpului liber.

– Apel de proiecte pentru program de masă caldă destinat persoanelor dezavantajate, aflate în risc de sărăcie. Valoare estimată de 28,7 mil euro.

– Apel de proiecte pentru identificarea tinerilor NEETs în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sporturilor, apel pilot în valoare de 10 mil euro.

– Apel de proiecte TECH NATION destinat educației digitale a angajaților din cadrul companiilor mari, pentru asigurarea proceselor de învățare pe echipamente medicale complexe, cât și pentru IMM-uri, pentru formarea deprinderilor de bază în educație digitală. Valoare apel 30 mil euro.

– Elaborarea proiectului de lege pentru stabilirea cadrului metodologic necesar și aprobarea măsurilor necesare pentru crearea marilor proiecte de cercetare în domeniul vaccinului tetravalent, medicinei genomice, tehnologiilor de vârf, precum și în domeniul inteligenței artificiale (IA), a sprijinirii marilor întreprinderi în domeniul cercetării, precum și a cadrului legislativ necesar pentru implementarea proiectelor de specializare inteligentă prin intermediul parcurilor de specializare inteligentă dezvoltate în parteneriat autorități locale – mediu de afaceri.