150.000 de cereri de amânare a plății ratelor la bănci au fost depuse până acum în România.

Normele de aplicare a OUG 37/2020 au fost publicate luni în Monitorul Oficial, ordonanța de amânare a ratelor intrând astfel în vigoare. Românii pot solicita amânarea plății ratelor, pentru o perioadă de până la 9 luni.

Numărul cererilor în acest sens a ajuns la 150.000, aproximativ 10% din totalul creditelor acordate de băncile din România.

Cu toate că facilitatea a fost mult așteptată, specialiștii spun că românii sunt mai degrabă precauți cu privire la decizia de a solicita o amânare.

E o creștere foarte rapidă, dar ne bucurăm că avem clienți care cântăresc cu mare responsabilitate această opțiune și realizează că o solicitare făcută pe termen mai lung decât e nevoie nu este necesară”, a declarat Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor

El a precizat că sunt și clienți care au cerut amânarea ratelor pentru o perioadă mai scurtă decât termenul maxim de 9 luni prevăzut în ordonanța de urgență.

O amânare pe termen mai lung decât au nevoie i-ar putea încărca fără rost pentru perioada următoare”, a mai precizat Dănescu.

Un detaliu important este că amânarea intră în vigoare de la momentul solicitării, nu din momentul aprobării, care are termen de 15 zile.