Consilierii locali ai USR cer demisia Primarului Sectorului 2 , “primarul invizibil” Mihai Toader pentru mizerie. Ei îl acuzã pe edil cã tergiverseazã elaborarea şi adoptarea caietului de sarcini al licitaţiei pentru servviciile de salubritate. Mai grav este cã primarul Mihau Mugur Toader încalcã şi o hotãrâre judecãtoreascã.

Reproşurile consilierilor USR vizeazã refuzul constant al primarului Toader de a “executa o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, tergiversând culpabil punerea în aplicare a unei decizii a Consiliului Concurenței din 2009 care obligă Primăria să organizeze o licitație publică pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare. Un prim pas spre realizarea acestei obligaţii care îi revine primarului este elaborarea unui caiet de sarcini pentru licitaţie. Potrivit documentului “Strategie Locală de Dezvoltare Durabilă”, consilierii locali USR constatãsalubritatea este principala problemă invocată de cetățenii din Sectorul 2.


Situaţia actualã

Contractul cu Supercom S.A. pentru servicii de salubrizare în Sectorul 2 a fost semnat la data de 25 octombrie 1999 de către Primăria Municipiului București, cu o valabilitate de 5 ani.

Prin decizia nr. 58 din 13 noiembrie 2009 Consiliul Concurenței a solicitat organizarea unei licitații publice, în condițiile în care, prin prelungirea contractului după 2004, societatea contractantă era avantajată și, implicit, era împiedicată concurența și încălcată legea în vigoare.

Prin sentinţa civilă nr. 2774 din 28 octombrie 2015, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Primăria Sectorului 2 să elaboreze în termen de trei luni caietul de sarcini. În 14 iunie 2018, prin decizia civilă nr. 2578, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia Curții de Apel București. Primarul Sectorului 2 refuză să respecte această hotărâre judecătorească. Pe 14 septembrie, a expirat termenul până la care primarul ar fi trebuit să elaboreze caietul de sarcini al licitației pentru serviciile de salubritate.

Deşi încă din 15 februarie 2018 ar fi trebuit să existe un caiet de sarcini elaborat de către un consultant, Primăria Sectorului 2 nu a prezentat şi nu prezintă Consiliului Local spre aprobare caietul de sarcini.

Prelungirea nelegală a contractului de salubritate semnat în 1999 încalcă flagrant legea și alimentează nemulțumirile cetățenilor din sector, vădit deranjați de calitatea slabă a serviciilor prestate de firma de salubritate, precum şi de preţul serviciilor obţinut prin negocieri oculte în locul unei licitaţii transparente şi organizate în mod legal.

- Contractul de salubritate curent a fost semnat în urmã cu 19 ani, iar o nouă licitație ar fi trebuit organizată încă din 2004.

- Până astăzi 14 septembrie 2018 Primarul PSD al Sectorului 2 ar fi trebuit să elaboreze caietul de sarcini al licitației pentru serviciile de salubritate.

- Primarul PSD al Sectorului 2 a fost obligat să elaboreze caietul de sarcini de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

- Primăria Sectorului 2 tergiversează organizarea unei licitaţii pentru serviciile de salubritate prin neadoptarea caietului de sarcini.


Soluțiile propuse

Consilierii USR sector 2, prin liderul de grup, domnul Adrian Alexandru, au depus încă din 2017 proiectul de hotărâre privind caietul de sarcini care să fundamenteze organizarea unei licitații pentru serviciul de salubritate.

“Primarul Sectorului 2 încalcă legea și sfidează cetățenii și deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție. Solicităm demisia primarului care nu vrea să elaboreze un caiet de sarcini, care nu poate să asigure reparația străzilor din administrare întrucât timp de doi ani nu a încheiat un contract de reparații și care este vizibil depășit de problemele pe care le ridică administrarea sectorului ”, a declarat Adrian Alexandru, liderul grupului de consilieri USR Sector 2.