Vorbim de lipsa de civilizaṭie, de poluare sau decenṭă, dar tocmai cei care ar trebui să le respecte ne dau cu flit. Ȋn cazurile de faṭă este vorba despre Poliṭia Locală Sector 2 şi mai ales de Poliṭia Locală Sector 3. Primarii ar trebui să-i dea afară pe cei care erau la faṭa locului, pentru că nu e greu de aflat.

Duminică, 3 martie 2019, o zi ȋnsorită. Piaṭa Obor era plină de lume, la fel şi parcul de lângă Primăria Sectorului 2. Mulṭi părinṭi şi bunici erau cu copii de toate vârstele la joacă sau la plimbare. La doi metri de toaletele ecologice şi la 10 metri de locul de joacă, un individ urina pe trunchiul unui copac. O femeie ȋl ȋntrebă pe paznic ce păzeşte acolo dacă nu vede aşa ceva. Paznicul a ȋnceput să-l muştruluiască pe individ, dar atât. Poliṭiştii locali stăteau la o cafea la câṭiva metri depărtare, dar au rămas la fel de indiferenṭi ca şi cetăṭeanul care-şi scosese “bijuteria” să urineze ȋn faṭa copiilor. Ȋn parcul Obor au mai fost scene ȋn care bărbaṭii intrau cu neruşinare peste femeile din toalete, dar nimeni nu vedea nimic. Și cu aceşti nesimṭiṭi avem “conflicte personale”, domnule Aurel Dobrilă? Aşa vă place să reacṭionaṭi când vi se reclamă fapte ilegale şi nu aveṭi chef să vă deranjaṭi.

Poliṭia Locală Sector 3 acṭionează când are chef

Fostul Complex Rucăr din Sectorul 3 a devenit pericol public, iar Poliṭia Locală nu face nimic. Orice trecător poate oricând să primească o piatră ȋn cap de pe acoperişul complexului. Fapta a fost reclamată unui echipaj al Poliṭiei Locale Sector 3, dar rezultatul a fost nul. Ȋn interiorul complexului care are pasaje de trecere, zilnic grupuri de bărbaṭi consumă alcool, ȋn special bere. Marṭi, 5 martie 2019, ȋn jurul orei 12, un individ urina fără să se ferească ȋn pasaj. Nu a ales niciun stâlp sau copac. El pur şi simplu urina ȋn văzul tuturor. O femeie l-a apostrofat, dar ȋn loc de scuze şi-a luat porṭia de ȋnjurături. Ieşind din pasaj a văzut o maşină a Poliṭiei Locale Sector 3. A relatat episodul şi i-a cerut poliṭistului să facă ceva, pentru că se ȋntâmplă zilnic aceste fapte. Plin de importanṭă, agentul coboară din maşină şi spune arogant: “Iau ce măsuri vreau eu şi când vreau eu”.

A doua zi, 6 martie 2019, ȋn Parcul IOR, o maşină ȋnmatriculată ȋn Ilfov se plimba nestingherită pe alei. Apostrofat pentru nesimṭirea comisă, şoferul ȋmbrăcat civil susṭinea că este de la Poliṭia Locală. Probabil că i-a fost lene să meargă pe jos câṭiva metri şi să nu intre ȋn parc cu maşina. Retardul era atât de mare la şofer ȋncât maşina a pus-o pe avarie, chiar dacă era singurul nesimṭit din parc. Domnule primar Robert Negoiṭă, aṭi scăpat din mână Poliṭia Locală? Nu ar fi mai bine să-i plătiṭi când vrem noi, adică după ce ȋşi fac treaba agenṭii? Vă dăm mai jos cadrul legal să nu aveṭi alte probleme.

Cadrul legal

Urinatul ȋn spaiul public constituie contravenie şi se pedepseşte cu amenda de la 200 la 1.000 lei, potrivit Legii Legii 61/1991 art 2. Aceeaşi lege sancionează săvârşirea ȋn public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninṭări cu acte de violenṭă ȋmpotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăṭenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituiilor publice cu sume cuprinse ȋntre 200 şi 1.000 lei.

Aşadar, uşuratul ȋn parcuri, pe marginea drumului, direct ȋn mijlocul străzii s.a.m.d nu doar că este complet imoral şi cu totul ȋmpotriva bunului sim, dar ar putea aduce chiar şi o amendă ȋn valoare de câteva sute de lei, dacă vrea poliṭistul.

Ȋn aceeaşi categorie intră condusul fără centura de siguranṭă, claxonatul abuziv şi folosirea neȋntemeiată a luminilor de avarie. Toate aceste fapte sunt la rândul lor sancionate, de-aceasta dată de către Codul Rutier.