Comitetul municipal pentru situații de urgență a votat redeschiderea parcurilor, grădinilor publice și a cimitirelor din Capitală în noaptea de 14 mai, imediat după încetarea stării de urgență.

Primarul Gabriela Firea a anunțat acest lucru pe pagina de Facebook:

"De vineri, 15 mai, se deschid toate parcurile, gradinile publice - inclusiv gradina zoologica -, si cimitirele din Capitala. Primaria Capitalei a propus acest punct pe ordinea de zi, care a fost si votat, in cadrul sedintei de azi a Comitetului municipal pentru situatii speciale de urgenta. Le multumim tuturor colegilor din prefectura, primarii de sector, politie, jandarmerie, ambulanta si celelalte institutii deconcentrate, membre ale acestui for. Rugamintea catre toti cetatenii este sa evite zonele aglomerate, sa pastreze distanta sociala, sa se spele des pe maini si sa se dezinfecteze. Multa sanatate!"

Decizia vine cu aproape o săptămână mai târziu decât redeschiderea parcurilor din sectorul 2. Weekendul trecut, viceprimarul Dan Cristian Popescu anunța cetățenii sectorului 2 că își pot desfășura activitățile fizice în parcurile din zonă.

Anunțul a fost la acea vreme criticat de unii politicieni PSD, dar foarte bine primit de oamenii din sector. Dovada este și faptul că foarte mulți au decis să meargă să se plimbe, să alerge sau să pedaleze în parcuri, cu respectarea desigur a măsurilor de distanțare socială.

Ulterior, Dan Cristian Popescu a făcut un apel pentru ca și restul administrațiilor locale să deschidă parcurile, în beneficiul cetățenilor, care nu vor mai fi nevoiți să alerge pe trotuare:

"Am hotărât deschiderea parcurilor mari, de trecere, din Sectorul 2, ca o altă măsură de prevenție, în această perioadă de pandemie. De sâmbătă, 9 mai, sunt redeschise 20 de parcuri, administrate de noi. Parcurile devin acum o extindere a trotuarelor, a spațiilor pe care locuitorii Sectorului 2 le foloseau până acum pentru activitățile permise de declarația pe propria răspundere. Atât timp cât ai un parc în proximitatea locuinței, mi se pare mai sigur ca cetățenii să alerge sau să se plimbe într-un spațiu amenajat, departe de poluare sau aglomerație. Nu putem considera bucureștenii iresponsabili sau inconștienți și să ne imaginăm că atunci când intră pe aleile unui parc devin alți oameni și nu mai respectă măsurile de prevenție. Fac un apel la celelalte administrații din București să deschidă parcurile mari pentru oameni, în aceleași condiții în care le-am deschis în sectorul 2".

Viceprimarul sectorului 2 a avut și o reacție referitoare la decizia tardivă a PMB:

"După ce au zis că sunt inconștient pentru că am deschis parcurile, cei de la PMB se
laudă ca le vor deschide, sâmbăta care vine!

Dacă le pasă de bucureșteni, să le deschidă de azi, este perfect legal!", notează Dan Cristian Popescu pe pagina lui de Facebook.