Președintele PNL, Ludovic Orban, a somat-o, luni, pe Viorica Dăncilă să retragă candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european din partea României. PNL are informații certe că Rovana Plumb va fi respinsă: „Trebuie evitată rușinea, retrageți candidatura”, a spus liderul liberal.


„Reiterez somația adresată guvernului Dăncilă să retragă candidatul pentru postul de comisar european din partea României. Șansele candidatului propus ilegal de Viorica Dăncilă, împotriva legii 373/2013 nu are șanse să treacă de votul comisiei de specialitate. Este evident pentru orice om care cunoaște exigențele care există la nivelul UE și PE privitor la criteriile de integritate și de competență. Suntem în casul al 12-lea, încă poate fi evitată rușinea ca un candidat român să fie repins de Parlamentul European. O somez pe Dăncilă să ia această decizie. Dacă nu o va lua, să știe că va purta singură răspunderea acestui eșec major în desemnarea comisarului european care să reprezinte România”, a declarat Orban.

Conform Legii 373/2013, articolului 19, Guvernul trebuie să informeze Parlamentul cu privire la propunerea de comisar european, iar Comisiile de specialitate din Parlament trebuie să audieze respectiva persoană propusă.

Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat, Gabriela Crețu, susține că Rovana Plumb va fi audiată săptămâna viitoare.