Pentru că ambele clădiri ale instituțiilor de ȋnvățământ din Isaccea, județul Tulcea, se află ȋn reabilitare, aleșii locali au venit cu o alternativă macabră – au trimis elevii și profesorii să facă școală, printre alte locuri, și la capela mortuară.

Deși Inspectoratul Școlar Județean Tulcea a decis ca elevii să ȋnceapă noul an școlar ȋn scenariul verde, adică să meargă fizic la ore, Primăria orașului Isaccea nu a reușit să termine lucrările de la cele două clădiri ȋn timp util.

Reabilitarea clădirilor din cadrul Liceului “Constantin Brătescu” din orașul Isaccea a ȋnceput ȋn martie 2020. Știți cum ȋn anii electorali, brusc, pe aleșii locali ȋi apucă cheful de muncă și de proiecte noi.

Termenul de execuție dat de constructori pentru una dintre clădiri a fost 31 august 2020, iar pentru cealaltă, 28 februarie 2021. Având ȋn vedere că, la scurt timp după ȋnceperea lucrărilor, a fost decretată starea de urgență, iar cursurile s-au ȋntrerupt, ne-am fi așteptat ca proiectul să avanseze mai repede decât era stabilit.

Ȋnsă, planurile electorale ale primarului Anastase Moraru au fost date peste cap de vreme și de muncitorii neexperimentați. Două zile de ploaie, venite ȋnainte ca acoperișul să fie finalizat, au făcut dezastru: apa a ajuns la jumătate de metru, la parter. A fost nevoie să fie spartă pardoseala pentru a o evacua.

Ȋn acest moment, șantierul este ȋncă ȋn lucru – 20 muncitori lucrează la foc continuu ȋnsă, mai devreme de câteva luni, nu există nicio șansă ca una dintre cele două clădiri să fie gata pentru a primi elevii, spun specialiștii.

Ȋn tot acest timp, elevii și profesorii au fost ȋnghesuiți de autoritățile locale, care pe unde au apucat: în sala de sport câte 4 clase, câte două clase prin atelierul școlar, printre bancurile de lucru, polizoare și diverse scule, și, așa cum vă spuneam, la capela mortuară din Isaccea.