Tradițional, în perioada Sărbătorilor de iarnă, în week-enduri și în mini-vacanțe, românii s-au obișnuit ca drumul de nici 200 km până la Brașov să se transforme în unul de anduranță, recomandat dor celor cu nervii tari.

Nici sărbătorile din acest an nu au făcut excepție de la această tradiție însă ziua de joi, 2 ianuarie, a depășit noi recorduri de trafic și a transformat DN1 într-o uriașă parcare.

La ora 18:00, coada de mașini între Predeal și Breaza măsura 43 km, distanță parcursă în, nici mai mult, nici mai puțin, de trei ore. În ciuda mobilizării a zeci de agenți de poliție rutieră pe traseu, traficul nu a putut fi fluidizat, iar pentru zeci de mii de bucureșteni vacanța s-a prelungit până târziu în noapte.

Drumul dintre Brașov și București s-a aglomerat încă de dimineață, când turiștii care au petrecut Revelionul la munte au început să plece spre casă. Blocaje s-au înregistrat în Comarnic şi în Buşteni dar şi pe centura oraşului Sinaia, după cum deja avertizaseră încă din cursul dimineţii poliţiştii de la Centrul Infotrafic.

Polițiștii au îndrumat șoferii și pe varianta ocolitoare: Drumul Național 1 A, Cheia-Ploiești-București, dar mașinile au fost atât de multe, încât s-au format blocaje și acolo.

Orele petrecute în trafic le-au dat ocazia românilor să-și amintească și de promisiunile din ultimii 30 de ani pentru o autostradă care să lege Capitala de stațiunile de pe Valea Prahovei.

În realitate, România a inaugurat în ultimii ani, în medie, 30 km, de autostradă pe an.

În prezent, țara noastră are doar 850 de kilometri de autostradă. Dacă ne uităm însă la promisiuni , în anul 2019 ar fi trebuit să circulăm pe mai mult de 1.300 de kilometri, iar drumul până la Brașov să dureze cel mult 2 ore.