Social democrații par să continue tradiția decapitării liderilor după ȋnfrângerile la alegerile prezidențiale. Tot mai multe voci au ȋnceput să ceară demisii la vârf și reforme ȋn partid.

Niculae Bădălau, președinte PSD Giurgiu și fost ministru ȋn Cabinetul Dăncilă, a fost printre cei mai vehemenți. Ȋntr-o intervenție la Digi24, senatorul a declarat că "În politică există un singur act: demisia sau alegeri, un congres. Altă soluţie nu avem. În acest moment şi eu sunt bulversat, m-am uitat pe rezultatele din ţară şi PSD trebuie să aibă un nou început, asta e clar".

El a continuat, atacând deschis actuala conducere: "În PSD în acest moment trebuie să avem o analiză serioasă, pe toate structurile partidului. Şi e momentul să luăm totuşi măsuri radicale, nu să mai peticim. De 3 ani de zile tot am încercat să peticim, să ascundem unele deficienţe în partid şi lucrul ăsta ne-a adus aici. E foarte clar că trebui să ne asumăm fiecare dintre noi responsabilităţile şi să încercăm să recâştigăm încrederea românilor. E clar că, cu toate că PSD a luat foarte multe măsuri bune pentru ţară, că este un partid pro european, un partid deschis, totuşi în ultimii ani am avut probleme mari vizavi de partea umană, de caracterul oamenilor, de partea conducerii de a mobiliza, de o comunicare defectuoasă şi e clar că trebuie reformat. (...) Trebuie o analiză serioasă şi trebuie regândite absolut toate liniile partidului. (...) Cred că cei care au condus campania electorală trebuie să aibă bărbăţia să şi-o asume. Un om politic e un om care este responsabil pentru actele sale”.

Și preşedintele PSD Buzău, Marcel Ciolacu, crede că partidul are nevoie de ''un nou început''.

"Rezultatele ne arată (...) că în turul II al alegerilor prezidenţiale PSD a luat cel mai mic număr de voturi din istorie. Asta după ce şi în turul I am avut, la fel, un număr foarte mic de voturi. Să fim cinstiţi: este un rezultat dezastruos, care vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare. Şi atunci, şi acum, s-au făcut doar analize judeţene, nimic la nivel naţional. Acum cred că e timpul să vedem unde am greşit cu adevărat la nivel central, să judecăm raţional şi apoi să trecem la fapte. PSD are nevoie de un nou început. Avem alegeri locale în şase luni. Acolo nu mai avem voie să pierdem!", a scris ȋntr-o postare pe Facebook Marcel Ciolacu.

Tot pe Facebook s-a expus și secretarul general al PSD, Mihai Fifor, după alegeri. Considerat mâna dreaptă a Vioricăi Dăncilă ȋn campanie, acesta nu a atacat-o direct dar, la fel ca și Bădălău și Ciolacu, susține că partidul are “multe lucruri de îndreptat și multe lucruri de îmbunătățit”.

“Votul de ieri ne-a arătat că există multe resentimente împotriva PSD. Unele au fost hrănite de ura sădită de adversarii noștri. Dar trebuie să admitem că o bună parte dintre ele se datoreaza greșelilor, stângăciilor sau ezitărilor noastre. Cred, așadar, că trebuie să construim o relație sinceră cu electoratul. Recunoașterea neajunsurilor noastre este primul pas în această reconstrucție”, mai scrie Fifor.

Sursele spun că Viorica Dăncilă nu prinde 20 20 la șefia Partidului Social Democrat. Oponenții săi plănuiesc să organizeze un congres extraordinar, ȋn care să aleagă o nouă conducere, până la sfârșitul anului.