În planul pregătit pentru relansarea economiilor statelor membre, Uniunea Europeană a alocat României nu mai puțin de 33 de miliarde de euro. Pentru a accesa acești bani, însă, țara noastră trebuie să se așeze la masa negocierilor și să prezinte concret proiectele în baza cărora va cheltui acești bani.

„Este foarte bine că Uniunea Europeană a venit cu un astfel de plan de redresare economică pentru statele membre. Practic, vorbim despre alocări atât pentru statele membre, cât și pentru anumite instrumente de finanțare. Acești bani urmează să fie oferiți statelor membre printr-o serie de programe de finanțare dedicate, fiecare program are un specific. De exemplu, pentru sănătate va exista un program denumit EU for Health (n.r. UE pentru Sănătate), în valoare de 9,3 miliarde de euro, dar de asemenea o parte din finanțări vor merge către beneficiarii reali, adică către IMM-uri, către zona agricolă, către zona de industrii culturale, către diferite dimensiuni și diferite zone și sectoare economice care au nevoie de o astfel de finanțare. România, practic, pe hârtie în momentul de față are alocate aproximativ 33 de milioane de euro din acest plan de relansare economică și este un lucru pozitiv. Însă, trebuie de asemenea să returnăm o parte din aceste sume, până la 12 miliarde de euro și trebuie să ne asigurăm că ceea ce scrie pe hârtie rămâne și în mod real, pentru că urmează în perioada următoare o discuție la nivelul statelor membre pentru a rafina aceste sume care sunt alocate pentru stat.”, a explicat europarlamentarul român Victor Negrescu.

Europarlamentarul atrage atenția asupra nevoii ca România să respecte toate indicațiile Comisiei întocmai, pentru a reuși să acceseze întreaga sumă alocată conform calculului inițial atât sub formă de grant cât și sub formă de împrumut.

„Cred că trebuie să ne asigurăm că aceste sume rămân așa cum au fost ele stabilite inițial. Trebuie să spun că România nu a făcut nimic să primească cele 33 de miliarde de euro. Avem o formulă, formula a generat acest rezultat, formula este raportată la economia națională, la rata șomajului, la efectele pandemiei, practic s-au uitat la mai mulți indicatori pe o durată mai lungă de timp, nu doar ultimele 6 luni. Și aici am avut această raportare a sumelor care sunt alocate pe fiecare stat membru. Evident, sunt state care nu sunt de acord, sunt state care primesc mai puțin, sunt state care consideră că trebuie să includem alți indicatori, sunt state care vor condiționalități, adică condiții pentru accesarea banilor și sunt state care își doresc să fie mai multe împrumuturi decât subvenții sau granturi, așa cum sunt ele prevăzute în momentul de față. Deci s-ar putea să existe schimbări. De aceea eu aș recomanda să fim un pic mai precauți, mai atenți și mai atenți la tot ce înseamnă deciziile europene, la criteriile de alocare, pentru că avem acolo cum am spus, o serie de specificități, adică România trebuie să respecte recomandările specifice de țară pentru a accesa acești bani și țara noastră trebuie să facă un plan de redresare economică ce trebuie să fie negociat cu executivul european pentru ca să folosim acești bani cât mai repede cu putință pentru beneficiarii reali.”, a declarat Negrescu.