Ministerul Sănătății investighează un al doilea caz de pacient ars în sala de operație la Spitalul Floreasca, a anunțat azi ministrul Sănătății, Victor Costache. Incidentul s-ar fi petrecut vara trecută, iar pacientul respectiv este în viață.

Victor Costache nu a făcut alte precizări în acest caz, el confirmând însă că incidentul este în atenția Ministerului Sănătății, care face verificări. În timpul unei conferinţe de presă susţinute astăzi, Ministrul Sănătății a făcut un apel public ca, în cazul în care mai există pacienți care au suferit astfel de arsuri, să le semnaleze.

Victor Costache a prezentat şi concluziile controlului efectuat de Corpul de Control al Ministerului Sănătății. A fost investigat cazul femeii care a luat foc în sala de operație de la Spitalul Floreasca în luna decembrie și a murit câteva zile mai târziu.

Conform primelor dovezi, în sala de operație s-au turnat 200 de mililitri dintr-un dezinfectant care conține alcool. În mod normal, acesta se folosește tamponat, în doze de câte 50 de mililitri, au anunțat marți reprezentanții Ministerului Sănătății.

"Orice instrument chirurgical sau biocid folsit off-label în sala de operație poate da naștere la tragedii", a subliniat Victor Costache.

Ministerul Sănătății a retrimis Corpul de Control la Spitalul Floreasca, "având în vedere şi nişte zone gri din raportul preliminar, urmând ca în funcţie de noul raport aă avem şi alte măsuri administrative. Tot ce înseamnă circuitul epidemiologic, substanţe folosite, tot ce înseamnă circuitul pacientului, tot ce înseamnă intervenţia în echipa operatorie", a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Întrebat dacă au fost descoperite nereguli şi în alte intervenţii, secretarul de stat a răspuns: "sunt zone care mai trebuie investigate, de asta am retrimis Corpul de Control".

Se pare că era o practică pentru profesorul Beuran să folosească acest dezinfectant şi la alte cazuri.

Ministrul Costache a precizat că nu doar că Beuran a fost demis de la şefia Secţiei de Chirurgie de conducerea Spitalului Floreasca, dar şi-a pierdut şi funcţia pe care o avea în Ministerul Sănătăţii. El era preşedinte al Comisiei din MS de chirurgie generală.