În iunie sau în iulie urmează să aibă loc Congresul extraordinar al PSD, unde se va alege conducerea partidului pentru viitoarele alegeri electorale de anul acesta. Așa că social-democrații au început deja jocurile de putere, mai ales că mulți membri sunt nemulțumiți de actuala conducere.

După eliminarea Vioricăi Dăncilă de la șefia partidului, Marcel Ciolacu și-a asumat rolul de președinte interimar, alături de fostul ministru Paul Stănescu. Surse din partid spun, însă, că deciziile luate de aceștia nu sunt pe placul multor membri vechi ai partidului, în special ai celor din aripa Dragnea, printre care Olguța Vasilescu, Codrin Ștefănescu sau Eugen Nicolicea.

Săptămâna trecută, Marcel Ciolacu, Paul Stănescu și alți lideri de filiale PSD s-au întâlnit pentru a discuta situația partidului și organizarea alegerilor locale și parlamentare.

Printre principalele nemulțumiri ale membrilor vechi din PSD este că Marcel Ciolacu nu este suficient de agresiv față de guvernul PNL și de președintele Iohannis.

Deși premierul Ludovic Orban a anunțat că localele vor fi programte în septembrie și parlamentarele în decembrie, majoritatea liderilor PSD susțin organizarea concomitentă a celor două scrutinuri, pe motiv că mobilizarea de la locale va aduce un scor mai bun pentru partid și în Parlament.

„În ultima vreme suntem criticați tocmai de cei care au crezut în noi și ne-au votat! Și au dreptate, asta-i clar! Limpede ca lumina zilei. Se vede din spațiu că PSD a devenit o penibilă anexă a PNL și a lui Iohannis. Că suntem timizi și speriați să nu ne supărăm șefii din umbră! Că ne delimităm, la ordin, de toate mesaje din trecut! Că numele Dragnea, Codrin, Olguța, Șerban, Pleșoianu, Nicolicea, Iordache etc., sunt interzise de noua conducere a PSD. Că partidul este predat la cheie unor securici care urăsc de moarte acest partid. Pucistii de ieri, scoliti in tot felul de academii secrete, noii conducātori de azi! (...) Gata! Ajunge! Parlamentarii, primarii, liderii judeteni, sutele de mii de membri ai PSD trebuie sā-si recupereze urgent partidul!”, scrie Codrin Ștefănescu pe pagina de Facebook.


Cu toate acestea, nu există foarte multe alternative la șefia partidului, pe lângă Marcel Ciolacu. Alte nume vehiculate au mai fost Gabriela Firea, Sorin Grindeanu sau Olguța Vasilescu, însă sursele spun că aceștia nu se bucură de suficientă susținere astfel încât să câștige voturile.