Una dintre cele mai așteptate măsuri de relaxare pentru părinții din București a fost redeschiderea creșelor. Aceasta s-a realizat ȋn condiții speciale, impuse de autorități pentru a evita creșterea numărului de cazuri de coronavirus.

Sectorul 1

În Sectorul 1, toate cele cinci creşe aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1 s-au redeschis luni, însă numărul de locuri a scăzut la 512 ca urmare a măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Este vorba despre Centrul Româno-Danez pentru Educaţie Integrată, Complexul Social de Servicii Vrancei, Complexul Social de Servicii Sfântul Nicolae, Complexul Social de Servicii Sfântul Andrei şi Complexul de Servicii Sociale Jiului.

Pentru respectarea Ordinului privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, after-school-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, Primăria Sectorului 1 a anunţat că poate pune la dispoziţia părinţilor doar 80% din totalul locurilor la creşă, adică 512 locuri dintr-un total de 640 în cele cinci creşe pe care le administrează.

Sectorul 2

Creşele Sinaia, Teiul Doamnei, Ciobănaşului şi Unitatea de Educaţie Timpurie Grădiniţa nr. 23 din Sectorul 2 vor funcţiona şi ele la capacitate redusă.

Creşa Ciobănaşului va avea o capacitate diminuată de 80 de locuri faţă de 175, Creşa Sinaia - 38 de locuri faţă de 80, Creşa Teiul Doamnei - 38 de locuri faţă de 80, Unitatea de Educaţie Timpurie Grădiniţa nr. 23 - 15 locuri faţă de 30.

Ȋncă de săptămâna trecută, viceprimarul liberal Dan Cristian Popescu a verificat personal că instituțiile sunt pregătite să ȋi primească pe cei mici și că respectă toate normele de prevenție.

“Luni se vor deschide creșele de #Aca2ă. Știu că este un moment pe care îl așteaptă mulți părinți, dar și copiii care au stat izolați și departe de colectivitate atâtea luni de zile.

M-am asigurat că toate măsurile de prevenție sunt implementate pentru a liniști părinții și pentru a-i asigura că la nivelul Primăriei sectorului 2 am respectat toate cerințele autorităților.

Vă așteptăm cu drag alături de colegi și educatori!”, a scris viceprimarul pe Facebook.

Sectorul 3

Creşele din Sectorul 3 s-au redeschis pentru copiii reînscrişi în următorul an şcolar, ai căror părinţi nu au alternative, au un serviciu stabil şi a căror prezenţă la locul de muncă este necesară zilnic.

Programul de funcţionare a creşelor este zilnic, de luni până vineri, între orele 7,00 şi 17,00.

Accesul copiilor în creşă se va face eşalonat, la orele 7,00, 7,30, 8,00, acestea fiind stabilite în prealabil între părinţi şi conducerea creşelor.

Sectorul 4

Şi creşele, grădiniţele şi after-school-urile din Sectorul 4 sunt deschise de azi, în funcţie de numărul de solicitări primite din partea părinţilor.

Primarul de sector, Daniel Băluţă, declara recent că pot fi primiţi doar jumătate dintre cei 1.000 de copii care sunt în prezent înscrişi.

Sectorul 6

Programul "Creşa de vară" începe luni în Sectorul 6.

Admiterea copiilor la program se face, în limita locurilor disponibile, pe bază de cerere, respectând criterii de eligibilitate.

Programul centrelor de zi de tip creşă din Sectorul 6 este 6,00 - 18,00.

Potrivit ordinului comun al ministerelor Educaţiei, Sănătăţii şi Muncii privind redeschiderea creşelor, grădiniţelor şi a after-school-urilor, unitățile de învăţământ vor asigura adoptarea măsurilor necesare în vederea pregătirii deschiderii.

Materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual.

Jucăriile care nu pot fi spălate vor fi eliminate din sala de grupă, precum şi celelalte accesorii neesenţiale.

Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program. În acelaşi timp, afară, pot fi mai multe grupe, cu respectarea condiţiilor privind evitarea contactului strâns între copii şi a jocurilor care presupun apropierea la mai puţin de doi metri.

La intrarea în grădiniţă, creşă, after-school o persoană desemnată va asigura fluidizarea sosirilor şi fluxului de persoane în vederea evitării aglomerărilor.

Accesul în holul de primire trebuie limitat, iar triajul epidemiologic al copiilor se efectuează zilnic de către cadrul medical al unităţii/ persoana desemnată.

Copiii vor fi învăţaţi şi ajutaţi să se spele pe mâini cu apă şi săpun minimum 20 de secunde.