Imaginile difuzate de televiziuni ȋn data de 10 august 2018 vor rǎmâne ȋn istroria României. Umilințele și bǎtǎile la care au fost supuși românii din partea jandarmilor au fǎcut și ȋnconjurul lumii. Nu-mi venea sǎ cred cǎ așa ceva ar fi posibil dupǎ aproape 29 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, urmate de mineriade. Singura diferențǎ este cǎ nu au existat persoane omorâte, dar au fost sute de rǎniți.

Ȋmi amintesc câte strǎdanii fǎceam cu copiii mei, micuți ȋn 1990, sǎ-și aminteascǎ protestele din 1990 din Piața Universitǎții și sǎ nu le uite niciodatǎ. Nu aș fi crezut vreodatǎ cǎ ziua de 13 iunie 1990 se va repeta ȋn 2018. Am fost caftiți pe banii noștri. Mai rǎu este cǎ, ȋn tot acest interval, nu s-a ȋntâmplat nimic ȋn țarǎ. Românii sunt tot mai sǎraci, iar clasa politicǎ tot mai proastǎ calitativ. Nu am avut morți pe 10 august 2018 și putem circula liberi prin Europa. Acestea sunt singurele diferențe fațǎ de 1990 referitor la starea nației. Imaginea drapelului românesc care a traversat continentul odatǎ cu venirea diasporei ȋn țarǎ ne-a fost singura consolare ȋn aceastǎ varǎ fierbinte și la propriu și la figurat. Batem pasul pe loc din punct de vedere al evoluției democratice. Țara este pusǎ ȋn genunchi din punct de vedere economic, corupția crește la toate nivelurile, Sǎnǎtatea și Educația sunt tot mai precare, populația este pauperizatǎ, facturile sunt mai ridicate decât alte state cu venituri de 3 pânǎ la 10 ori mai mari fațǎ de ale românilor. Numai bugetarii prosperǎ și afaceriștii care au contracte cu statul. Diversiunea și minciuna dominǎ comunicarea publicǎ. Pânǎ și instituțiile statului toarnǎ minciuni oficiale fǎrǎ nicio jenǎ.

Pe tot acest peisaj național, imaginea jandarmilor care-i lovesc cu bocancii pe protestatarii așezați pe carosabil, printre ei, profesori, doctori, ingineri cu studii fǎcute “be bune”, vor rǎmâne pe retina și ȋn memoria multora. Oameni gazați, fugǎriți, bǎtuți și prinși ȋn capcane represive de teroriștii statului. Oameni veniți de bunǎvoie sǎ protesteze fațǎ de abuzurile PSD ȋn toate domeniile și la toate nivelurile au fost cǎlcați ȋn picioare din voința unui personaj care ar fi trebuit anchetat și arestat de multǎ vreme: Liviu Dragnea.

Ȋn orice țarǎ civilizatǎ, teroarea instalatǎ de social-democrați ar fi scos partidul ȋn afara legii, iar pǎpușarii din spatele evenimentelor ar fi fost arestați ȋn 24 de ore, plecând de la prefect, miniștrii Guvernului, conducerea PSD ș instituțiile de forțǎ. Dacǎ toți aceștia ar fi anchetați ȋn stare de arest, oamenii ar mai crede ȋn forța legii. Ȋn asemenea condiții, când responsabilitatea este aruncatǎ de la o instituție la alta, oamenii vor continua sǎ protesteze cu riscul unor concedii ratate.