Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, miercuri, că se impune o discuție în România despre creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Discuția vizează, însă, doar acele cazuri în care oamenii optează pentru acest lucru și nu implică o obligativitate.

„În momentul de faţă nu cred că România este pregătită pentru pensionare obligatorie la 70 de ani, însă cred că se impune o discuţie în spaţiul public ca dacă persoanele doresc să opteze pentru creşterea vârstei de pensionare, atunci să o facă, dar nu cred că vom ajunge în curând la o creştere obligatorie a vârstei de pensionare”, a spus Turcan într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Întrebată despre subiect, ministrul Muncii, Violeta Alexandru spune că "suntem departe de a lua o decizie", în ceea ce privește o posibilă creștere a vârstei de pensionare la 70 de ani. Ministrul spune că sunt analizate și tendințele la nivel european, urmând să fie scoase în dezbatere publică mai multe variante în ceea ce privește vârsta pensionării.

Aceasta a spus că se fac analize în interiorul ministerului. "Am început să documentăm subiectul. Nu cred că e de luat o astfel de decizie fără o dezbatere în societate. Față de experiența pe care am văzut-o la nivel european în reuniunea pe care am avut-o cu miniștrii Muncii acum câteva săptămâni, țări europene importante sunt preocupate activ de această chestiune", a mai spus Violeta Alexandru.

Ministrul a mai spus că merită dezbatere asupra aspectului privind care există între speranța de viață din România și cea din alte țări, merită să facem mai întâi o dezbatere.

Subiectul pensionării la 70 de ani este încă în dezbatere, fiind o practică întâlnită în mai multe țări europene, urmează consultări și apoi se va lua o decizie în acest sens.