Urmează bugetul care condamnă Bucureștiul, spune vicepreşdintele PNL Bucureşti, Gabriel Dumitraşcu pe pagina sa de socializare. După ce a analizat proiectul de buget al Capitalei, el spune că, ȋn 2019, pentru investiṭii şi dezvoltare au fost alocate zero lei de către administraṭia Firea. Ȋn următoarele zile, orice bucureştean poate analiza proiectele de buget ale Primăriei Capitalei şi ale celor de sector pentru anul acesta, deoarece legea le obligă să le supună dezbaterii publice pentru minimum 15 zile. Redăm analiza lui Gabriel Dumitraşcu.

Pe baza cifrelor și realizărilor din anii anteriori și a schimbărilor recente de politici si legislaie anticipez că PSD-ALDE și Firea pregătesc un buget cu care condamnă Bucureștiul la faliment.

Veniturile reale ale PMB vor fi în acest an de maxim 3,8 miliarde lei, valoare în linie cu veniturile din 2016 de 3,82 miliarde lei și cele din 2017 de 3,86 miliarde lei, dar mai mici decât cele realizate în 2018 de 4,19 miliarde lei. Scăderea de venituri se datorează cotei mai mici din impozitele pe veniturile bucureștenilor ce vor fi transferate de la bugetul central ca urmare a a politicilor PSD-ALDE. Iau banii de la comunităile locale pentru a-și acoperi găurile și de a recompensa doar primarii obedieni.

Trebuie știut că de când e primar general, Firea a cheltuit cu 1,2 miliarde lei mai mult decât veniturile realizate. Dacă banii s-ar fi dus în spitale noi, drumuri, pasaje, școli sau grădinie, modernizarea termoficării sau schimbarea parcului de autobuze și tramvaie, toată lumea ar fi fost mulumită și orașul s-ar fi dezvoltat. Dar banii s-au cheltuit, în cea mai mare parte, ineficient, așa cum am vazut toi.

Regulile de elaborare a bugetul nu-i mai permit lui Firea să umfle artificial capitolul de venituri în acest an și o lasă fără suport pentru noi promisiuni deșănate. Pentru că în ultimii doi ani nu a realizat colectarea veniturilor proprii ale PMB într-o proporie de cel puin 97%, în acest an poate cuprinde în buget doar venituri totale care nu pot depăși realizatul din 2018, adică 4,19 miliarde lei, faă de 5,57 miliarde lei cât planificase.

În aceste condiii, cheltuielile prioritare vor fi cele de funcionare ale administraiei: cu bunuri și servicii de 1,2 miliarde lei, subveniile pentru căldură 1,2 miliarde lei (creșterea costului de transport, distribuie datorită pierderilor) și transport peste 1 miliard lei (extinderea rutelor în Ilfov), asistenă socială de 0,6 miliarde lei, rate și dobânzi de 0,2 miliarde lei, cheltuielile cu salariile de 0,3 miliarde lei. Doar aceste cheltuieli obligatorii depașesc veniturile reale totale. Pentru continuarea investiiilor începute, demararea construciei spitalului metropolitan, achiziia de noi autobuze și tramvaie mai sunt necesari încă 1,8 miliarde, dar alocările și disponibilul de bani vor tinde spre zero. Deci, dezvoltare zero în 2019!

În plus, d-na Firea are o problema de fond cu elaborarea și aprobarea bugetului. Legea o obligă să propună și bugetul instituiilor din subordine finanate total sau parial de la buget sau exclusiv din surse proprii. Dar aici avem o mare problemă: cum să bugetezi finanarea companiilor municipale, declarate ilegalele și ce alocări bugetare să acorzi administraiilor pe care tocmai le-ai propus spre desfiinare?

În acest an minciunile, manipularile și proiectele promovate doar pentru creșterea imaginii personale, dar și deciziile greșite și cele amânate se întorc împotriva lui Firea. În 2019 o să constatăm pe pielea noastră o Firea în toată strălucirea lipsei de har administrativ și splendoarea lipsei de competene. Din păcate, vom suferi noi toi.

Există o cale pentru a salva dezvoltarea Bucureștiului: regândirea și reproiectarea administraiei municipale și metropolitane, renunarea la manifestări inutile, ajustarea stipendiilor și restructurarea cheltuielilor de administrare ale orașului. Doar așa redeschidem calea spre modernizare și dezvoltare a Bucureștiului. Chiar și în acest caz există două mari incertitudini. Are d-na Firea această determinare? Și dacă o are, știe ce are de făcut? Pe baza a ce ne-a demonstrat în aproape 3 ani de mandat raspunsul e clar: NU!