Sursa foto: Libertatea.ro

Libertatea face dezvăluiri despre secretul din spatele paginii de facebook a primarului Capitalei, care este curățată de critici și abundă de comentarii pozitive. În realitate, Gabriela Firea are o întreagă rețea de postaci, formată din conturi false.

Dacă la postările primarului Firea apar comentarii critice sau jigniri, acestea sunt sterșe imediat, iar în locul lor apar comentarii laudative la adresa primarului, a activității sale sau critice la adresa opoziției edilului.

Câteva dintre comentariile făcute de cel puțin 13 conturi false, identificate de Libertatea, pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea:

“Excelent!”

“Felicitări… și un an cu multe împliniri!”

“Respect, Doamna Gabriela!”

“Cred ca moare de ciuda Johannis si primarii liberali… isi baga unghiile in gat…” “Excepțional, doamna primar… suntem alături de dv!”

“Felicitări, doamnă Primar!”

Publicația Libertatea a identificat și un tipar după care funcționează conturile false din rețeaua de postaci.

· Sunt active din decembrie 2019.

· 11 dintre 13 au în URL-ul paginii nume străine (Yasmin Russell, Keira Stanley, Christin Fassbinder, Heike Wirth), deși conturile corespund unor nume obișnuite de români (Adriana Iordan, Ruxandra Dragomir sau Diana Sava).

· Toate au în jur de 100 de prieteni, marea lor majoritate indieni și nigerieni, dar și pakistanezi, turci sau sirieni.

· Cele mai multe nu au deloc în listă prieteni din România.

· Nu au nici un fel de activitate pe Facebook în afară de selectarea unor imagini de copertă sau de profil în luna decembrie 2019 și scrierea unor comentarii laudative pe pagina primarului Bucureștiului.

· 8 dintre cele 13 conturi au dat like paginii de Facebook Atletism-aruncări, o pagină cu 9 like-uri în total.

· Cele mai multe dintre aceste conturi au dat like acelorași 5-6 pagini de Facebook: Federația Română de Facebook, Gabriela Firea, Atletism, Atletism-aruncări sau Centrul pentru Tineret al Municipiului București.

· Conturile își rotesc comentariile între ele. De exemplu, comentariul “Cred ca moare de ciuda Johannis si primarii liberali… isi baga unghiile in gat…” a fost postat pe rând de Alexa Dinu (Christin Fassbinder) și Carmen Iancu (Sienna Godfrey), la distanță de două zile.

· Alte comentarii rotite de mai multe conturi: “Exceptional doamna primar… suntem alaturi de dv”, “Mult Succes Dm.Gabi Firea!!! Felicitariii!!!”, “Multă sănătate la toată familia!”

· Când postează comentarii, o fac unul după altul.

· Toate aceste conturi bifează cel puțin cinci din cele șase criterii enumerate de site-ul Malware Fox pentru identificarea conturilor false de pe Facebook.

· Fotografiile de profil folosite au fost cel mai probabil furate de pe conturile unor persoane reale.

Reţeaua de postaci a Gabrielei Firea a mai fost expusă în urmă cu puţin peste doi ani, când, în octombrie 2017, în timpul unui interviu acordat în direct pentru Adevărul Live, mai multe conturi false de comentatori au fost create de pe o adresă IP care aparţinea Consiliului local al Municipiului Bucureşti şi au început să publice comentarii laudative la adresa Gabrielei Firea. Articolul din 2017 poate fi consultat aici.

Investigația Libertatea o găsiți integral aici.