Iulian Iancu, șeful Camerei de Industrii din Camera Deputaților, a convocat pentru astăzi de la ora 11:00 o întâlnire cu furnizorii de gaze naturale, fără a-i anunța pe ceilalți membri ai comisiei și pe producătorii de gaze, au declarat surse din PSD.

Miza întâlnirii ar fi obținerea unui acord pentru menținerea până în 2021 a prețului plafonat de vânzare a gazelor la producători, o măsură favorabilă furnizorilor.

România se află în procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană din cauza impunerii acestui preț plafonat pentru producătorii de gaz, măsură luată prin intermediul OUG 114/2018, numită de PSD ”ordonanța lăcomiei” și criticată aspru de mediul de afaceri și Bruxelles.

România și-a asumat eliminarea prețului reglementat la producători, care distorsionează piața, și a cerut Bruxelles-ului să accepte o perioadă de tranziție pentru această eliminare, care ar fi trebuit să aibă loc în 2020. Intenția lui Iulian Iancu, un critic acerb al producătorilor de gaze, precum Petrom, ar fi însă de a prelungi perioada de tranziție până în 2021, o măsură în favoarea furnizorilor (cărora le cresc marjele de profit) și în defavoarea producătorilor.

Prelungirea perioadei de tranziție ar urma să fie realizată prin modificarea Legii 123/2011, modificată la rândul ei de OUG 114.