Una dintre cele mai așteptate măsuri de relaxare din starea de alertă este deschiderea teraselor, după mai bine de două luni de pauză. Dar, autoritățile impun condiții stricte atât pentru proprietari, cât și pentru clienți.

Clienții pot sta doar câte patru la o masa, la 1,5 metri distanță unul de celălalt. Excepție fac membrii aceleiași familii, cu domiciliul comun. Iar ȋntre ocupanții scaunelor de la mesele alăturate, trebuie să rămână 2 metri.

Ȋn localurile mici, unde personalul și gătește și servește la mese, trebuie să schimbe echipamentele de protecție ȋntre procese – la bucătărie o mască și o pereche de mănuși, afară, alt set. Amenzile pentru nerespectarea acestor norme merg până la 10.000 lei.

Ȋn Sectorul 2 al Capitalei, viceprimarul Dan Cristian Popescu a făcut verificări la terasele din zonele de care este responsabil, ȋncă din weekend.

“Oamenii trebuie să știe că aceste măsuri sunt pentru sănătatea lor. Nu este vorba despre a primi sau nu o amendă. Regulile sunt pentru a-i proteja pe ei. Oamenii care au ȋnțeles asta până acum, le-au respectat și am ȋncredere că așa vor face și de la 1 iunie. Noi vom merge, prin sondaj, să le verificăm și contăm pe buna credință atât a proprietarilor, cât și a clienților. Aș vrea ca poliția locală să vină preventiv, să ȋi ajute pe oameni să se protejeze, nu neapărat să aplicăm sancțiuni”, a declarat Dan Cristian Popescu.

Ȋncă de săptămâna trecută, viceprimarul a propus Consiliului Local Sector 2 un proiect prin care terasele să se poată extinde și pe trotuarul aferent localului. Astfel, vor fi create mai multe locuri pentru clienți și, ȋn același timp, va fi mai ușor de respectat distanțarea socială impusă de autorități ȋn contextul pandemiei de coronavirus.

„După cum v-am obișnuit, consider că statul trebuie să fie un partener pentru investitori și nu un concurent. Investițiile trebuie susținute și ajutate în aceste vremuri grele pentru că ele generază locuri de muncă, venituri la bugetul local și aduc plus valoarea comunității noastre. În București sunt 31.000 de angajați din localuri și societăți de catering, care riscă să-și piardă locul de muncă. Acestora li se adaugă cei din hoteluri și personalul adiacent.

Mai mult, odată cu deschiderea restaurantelor, terasele vor deveni spații mult mai sigure pentru noi toți, în această perioadă de criză sanitară. Prin acest proiect ajutăm industria HoReCa, cel mai greu încercat segment al economiei românești. În sectorul 2 susținem mediul privat, dar venim, în primul rând, în întâmpinarea locuitorilor prin această măsură. După două luni și jumătate de restricții, vom avea un spațiu suplimentar pentru recreere și petrecere a timpului liber”, a spus viceprimarul Dan Cristian Popescu.

Inițiativa a generat mult entuziasm în rândul investitorilor. Dragoș Petrescu preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), s-a declarant extrem de mulțumit de măsura luată de viceprimarul sectorului 2. „Salut inițiativa viceprimarului Dan Cristian Popescu. Este o măsura care vine în ajutorul industriei HoReCa, industrie ce a fost foarte afectată de măsurile de restricție impuse de epidemia Covid-19. La nivelul Bucureștiului suntem unul dintre cei mai mari angajatori și, doar prin astfel de proiecte, în care administrația publică vine în întâmpinarea nevoilor mediului privat, vom putea contribui la repornirea economiei țării”.