sursa Inquam Photos/Octav Ganea

După ce Parlamentul a votat eliminarea pensiilor speciale, șefii CSM cer să fie primiți de președintele Iohannis, pentru a se plânge de decizia luată de Legislativ. Întâlnirea va avea loc joi și la ea vor participa președintele CSM, Nicoleta Țînț, și vicepreședintele CSM, Tatiana Toader.

Administrația Prezidențială anunță că "Președintele României, Klaus Iohannis, va avea joi, 30 ianuarie a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu președintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Nicoleta Margareta Tînț, și cu vicepreședintele CSM, doamna Tatiana Toader. Întâlnirea are loc la solicitarea conducerii CSM".

Și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a pronunțat pe subiectul pensiilor speciale, catalogând decizia drept una "tristă și stupefiantă".

„Decizia luată ieri de Parlamentul României a fost pentru mine, ca judecător şi cetăţean, tristă şi, aş spune, stupefiantă. Tristă, pentru că a fost luată într-o modalitate care ridică mari întrebări cu privire la previzibilitatea legii în ceea ce priveşte reglementarea statutului unor profesii care presupun dedicaţie şi privaţiuni pentru servirea interesului public - magistraţii, personalul aeronautic, diplomaţii, grefierii etc. - şi pentru că pare să fi fost luată, cel puţin în cazul magistraţilor, cu ignorarea flagrantă, chiar premeditată, a jurisprudenţei anterioare pe această temă a Curţii Constituţionale. Nu cred că am mai avut o astfel de situaţie în România, mai ales că hotărârea a fost luată practic în condiţii de cvasi-unanimitate, o clasă politică altminteri prin definiţie divizată găsind se pare una dintre puţinele linii comune în afectarea pe termen lung a însăşi stabilităţii sistemului judiciar”, scrie Corbu într-o scrisoare deschisă.

Aceasta a convocat ședința ICCJ pentru miercuri la ora 18, subiectul fiind contestarea legii la CCR.