Șapte membri CSM anunță, într-un comunicat, că solicită plenului și președintei Lia Savonea să sesizeze Curtea Constituțională după înregistrările apărute în presă cu Viorica Dăncilă care le vorbește colegilor de partid despre miza justiției pentru rămânerea la guvernare.

”Afirmația că menţinerea la guvernare a unui partid politic şi rămânerea în fiinţă a Guvernului României au ca miză – chiar mai mare decât înalta demnitate de Prim ministru - dosarele (judiciare), secţia specială şi numirea procurorilor, doamna prim-ministru şi președinte al Partidului Social Democrat ştirbeşte în mod grav independenţa autorităţii judecătoreşti”, se arată în comunicatul celor 7 membri CSM, trei judecători și patru procurori.

Pe înregistrările la care fac referire cei 7 membri CSM apare și ministrul Daniel Suciu, de la Dezvoltare, care încearcă să-i momească pe aleșii social-democrați cu banii din Programul Național de Dezvoltare Locală. Condiția: să NU susțină moțiunea de cenzură.

”Vreau ca toți cei care nu au plecat și nu au cedat și nu s-au lăsat păcăliți, vreau să simtă că votul lor contează. Și vreau ca în special, în special atunci când discutăm, de exemplu: de proiectul de buget pentru anul viitor, vreau ca ai mei colegi deputați, pentru județele lor, să aibă un cuvânt de spus. Și eu sunt garanția că lucrurile se întâmplă pentru că întotdeauna ne-am raportat la ei, ne-am bazat pe ei, pe deputați, și poate ar fi momentul ca și colegii mei deputați să simtă ce înseamnă cu adevarat meritocrație în PSD”, a declarant Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării.

Nesigură de eficiența argumentației privind meritocrația, Viorica Dăncilă a preferat o abordare mai directă, în stil Liviu Dragnea: dacă pică Guvernul, reîncepe agitația dosarelor penale.

”Viorica Dăncilă: Miza nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, mizele sunt legate de Secția Specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreți să ne întoarcem… sper că nu vreți să ne întoarcem, și mulți din această sală știu la ce fac referire. De fapt, asta este miza. Nu vă imaginați că au ca și miză ocuparea unor posturi de miniștri pentru care nu au nici un program. Ce să pună în loc? Ce să facă?”, a mai adăugat Dăncilă.